ПРОДУКТИ
Кошница

АЦЕТИЛИН тб. 500мг х 20

АЦЕТИЛИН тб. 500мг х 20
АЦЕТИЛИН тб. 500мг х 20
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: 2327
1.70лв.
Купи

АЦЕТИЛИН / ACETILIN тaб. 500мг x 20 - Sopharma

е аналгетично лекарствено средство, което се прилага за симптоматично лечение на простудни заболявания, съпроводени с повишена телесна температура; повлияване на слаби до умерени болки при невралгии, зъбобол, главоболие, мигрена; като противовъзпалително средство при ревматоиден полиартрит и други ставни заболявания, неврити, полиневрити; в ниски дози като противосъсирващо средство за профилактика на сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, профилактика на постоперативни тромбози, при рискови пациенти и при слединфарктни състояния. Ацетилин съдържа активно вещество ацетилсалицилова киселина, която принадлежи към група лекарства, наречени аналгетици и антипиретици (обезболяващи и понижаващи телесната температура).

Кога не трябва да се приема Ацетилин?

- ако сте алергични (свръхчувствителни) към ацетилсалицилова киселина или към някоя от останалите съставки на продукта.
- ако имате стомашна или дуоденална язва;
- ако имате предразположеност към кървене, намален брой тромбоцити в кръвта (тромбоцитопения), нарушения на кръвосъсирването (хемофилия);
- ако имате тежко нарушение на бъбречната функция и повишено количеството на оксалатите в урината (оксалурия); Ацетилин не се прилага при деца под 12-годишна възраст.

Обърнете специално внимание при употребата на Ацетилин

Ацетилин не трябва да се приема дълго време или във високи дози без лекарско предписание. При продължителна употреба да се контролира кръвното налягане и бъбречната функция.

При лечение с ацетилсалицилова киселина се повишава риска от стомашно кървене, поради което е необходимо да се следи за скрити кръвоизливи от стомашно-чревния тракт.

Въпреки че не е доказана причинно-следствена връзка между синдрома на Рей (продължително повръщане или нарушение на съзнанието може да бъде симптом на синдрома на Рей) и лечението с ацетилсалицилова киселина, тя се прилага при деца само по лекарско предписание]
ако имате известна свръхчувствителност към други противовъзпалителни или болкоуспокояващи средства (индометацин, диклофенак и др.);
ако страдате от бронхиална астма;
ако сте с глюкозо-6-фосфатна недостатъчност (генетично обусловен ензимен дефект), който може да е причина за развитие на хемолитична анемия (намаляване броя на червените кръвни клетки, което може да доведе до бледост или пожълтяване на кожата, слабост или задух);
ако имате стомашно-чревно заболяване (напр. гастрит);
ако имате придружаващи бъбречни и/или чернодробни заболявания.

Прием на други лекарства:

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Едновременното приложение на Ацетилин с други лекарства може да доведе до засилване или отслабване на ефекта им. Лечението с Ацетилин може да се повлияе от приема на следните лекарства: антикоагуланти и антитромботични (противосъсирващи - производни на кумарина, хепарин, дипиридамол, сулфинпиразон), други противовъзпалителни и обезболяващи лекарства, антидиабетни (сулфанилурейни продукти), дигоксин, барбитурати и литиеви соли, метотрексат, отводняващи (спиронолактон и фуроземид), АСЕ-инхибитори и други антихипертензивни лекарства (понижаващи кръвното налягане), лечение на подагра (пробенецид, сулфинпиразон). Рискът от кървене от стомашно-чревния тракт се повишава след едновременно приложение с глюкокортикостероиди или алкохол. Лекарства, намаляващи стомашната киселинност, Н2-6локери (ранитидин, циметидин) и антихолинергични средства, които се употребяват за лечение на стомашни заболявания (гастрит, язва) намаляват резорбцията на Ацетилин. Едновременното приемане с тетрациклинови антибиотици може да доведе до образуване на неразтворими комплекси, които не могат да бъдат усвоени от организма. С оглед предотвратяването на подобни взаимодействия е необходимо да се спазва интервал най-малко от 1-3 часа между приема на тези лекарства.

Бременност и кърмене:

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство. Ацетилин не трябва да се прилага през последните 3 месеца на бременността, поради риск от кървене при майката и детето. През първите 6 месеца от бременността и по време на кърмене Ацетилин трябва да се прилага във възможно най-ниска доза и само след внимателна преценка на съотношението риск/полза и при строги показания. Ацетилсалициловата киселина преминава в майчината кърма, поради което се препоръчва преустановяване на кърменето при прием на продукта.

Шофиране и работа с машини:

Ацетилин не оказва влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

Състав:

Ацетилин съдържа:

Активна съставка: ацетилсалицилова киселина 500 мг в една таблетка.

Помощни вещества: целулоза, микрокристална; натриев нишестен гликолат, силициев диоксид, колоиден безводен; магнезиев стеарат.

Начин на употреба:

Възрастни и деца над 16-годишна възраст:

За симптоматично повлияване на болка и температура по 1-2 таблетки Ацетилин като еднократна доза, която може да се повтори на интервали от 4—8 часа. Максималната дневна доза от 4 gне бива да се превишава. Ацетилин не трябва да се приема повече от 3 дни без консултация с лекар.

Като антиагрегантно (противосъсирващо) средство - по 1/2 таблетка дневно. Дозата трябва да се намали или интервалът между дозите да се увеличи при пациенти с нарушена бъбречна или чернодробна функция.

Нежелани реакции:

Ацетилин може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Рядко може да се наблюдават: реакции на свръхчувствителност (задух, кожни прояви); стомашни оплаквания (гадене, повръщане, стомашна болка); кървене от стомаха и червата, което в редки случаи може да доведе до анемия; удължаване на времето на кървене; провокиране на астматичен пристъп; намаляване броя на тромбоцитите.

По-продължителното приемане на високи дози може да се свърже с бъбречни увреждания; приемането на високи дози може да доведе до световъртеж, шум в ушите или язви на стомашно-чревния тракт със силно кървене.