ПРОДУКТИ
Кошница

АЦИК табл. 200 мг. * 25

АЦИК табл. 200 мг. * 25
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн!
АЦИК табл. 200 мг. * 25
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: 146
10.57лв.
Купи

 1. Какво представлява Acic 200?

 Acic 200 е продукт за лечение на вирусни инфекции.

 2. За какво се използва Acic 200 таблетки ?

Продуктът се прилага при инфекции с херпес симплекс (особено инфекции на кожата и лигавиците с генитален херпес - първични и често рецидивиращи) и инфекции с херпес зостер.  Профилактично лечение е показано при възрастни, страдащи от много тежки форми на херпес с много чести рецидиви.

 3. Кога не трябва да приемате Acic 200 таблетки?

Acic 200 не трябва да се прилага при свръхчувствителност към активната съставка ацикловир, някоя от другите съставки на продукта или към валацикловир.

Ако е нарушена бъбречната функция или е намалено отделянето н?„урина (напр. по-малко от 100 ml урина на 24 часа), не трябва да прилагате'Acic®r200s за профилактика, тъй като няма налични данни по отнош^йие, на" тезй състояния.
 

4. Какви специални предпазни мерки трябва да спазвате, когато приемате Acic 200 таблетки?

Асic 200 трябва да се прилага само след консултация с лекар при пациенти с нарушения в имунната система.

Продуктът съдържа лактоза. Ако имате някаква непоносимост към захари, консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете Acic 200.

5. Кои други продукти оказват влияние върху ефекта на Acic 200 таблетки или могат да бъдат повлияни от препарата?

Пробенецид (лекарство, увеличаващо нивата на пикочна киселина в кръвта) намалява отделянето на ацикловир през бъбреците, което може да доведе до увеличаване на елиминационния полуживот на ацикловир. Наблюдавани са взаимодействия с циметидин.

6. С какво трябва да се съобразяват децата и възрастните пациенти при приложение на Acic 200 таблетки?

При възрастните се наблюдава по-често нарушение на бъбречната функция, отколкото при другите пациенти. Поради това се препоръчва проследяване на бъбречната функция при тази група пациенти. Пациентите трябва да пият достатъчно течности при приема на таблетките. Ако е необходимо, лекуващият лекар ще определи дозировката.

7. Предпазни мерки  при бременност и кърмене?

Ако е наложителен приемът на Acic 200 по време на бременност, трябва внимателно да се прецени съотношението полза/риск.

След приложение на продукти, съдържащи ацикловир, активната съставка е открита в майчиното мляко. Поради тази причина кърменето трябва да бъде прекратено по време на терапия с Acic 200.

8. Шофиране или при работа с машини.

Няма данни за нарушена способност за шофиране или работа с машини по време на лечение cAcic 200.

9. Дозировка, начин и продължителност на приложение:

Ако няма друго предписание на Acic 200 от Вашия лекар, се препоръчва следната дозировка. Моля, придържайте се към указанията за употреба, тъй като в противен случай Acic 200 няма да действа правилно.

Възрастни

Лечение на инфекции с херпес симплекс вирус

Приема се 1 таблетка (200 mg ацикловир) 5 пъти дневно през интервал от 4 часа. Лечението трябва да продължи 5 дни, но при тежки първични  инфекции може да бъде продължено. При пациенти с тежък имунен дефицит (напр. трансплантация на костен мозък) или при пациенти с нарушена резорбция), дозата може да бъде удвоена до 400 mg. Лечението трябва да започне, колкото е възможно по-рано след началото на инфекцията.

Профилактика при пациенти със запазен имунитет

Имунологично здрави пациенти приемат 1 таблетка Acic 200 (200 mg ацикловир) 4 пъти дневно на всеки 6 часа, съответно 2 таблетки Acic 200 (400 mg ацикповир) през интервали от 12 часа между приемите. В отделни случаи също може да бъде достигната ефективна профилактика с дози от 1 таблетка' от Acic® три пъти дневно (3 х 200 mg ацикловир) през интервали от 8 часа или 2 х 200 mg ацикловир дневно през интервали от 12 часа.

Ако възникне повторна инфекция, независимо от общата дневна доза от 800 mg, както и при случаи на определена дозировка при инфекции на Herpes simplex -1 таблетка от Acic 200 (200 mg ацикловир) се прилагат през деня през 4-часови интервали от време за период от 5 дни. След това гореспоменатата дозировка трябва да се повтори.

Терапията трябва да бъде прекъсвана периодично на интервали от 6 до 12 месеца с оглед възможни промени в развитието на болестта.

Профилактика на инфекции, причинени от Herpes Simplex Virus при имунокомпрометирани пациенти

Еднократна доза- 1 таблетка от Асю200 (200 mg ацикловир) за профилактика 4 пъти дневно през интервали от 6 часа.

Лечение на Varicella и Herpes Zoster, причинени от Varicella Zoster Virus

За лечението на варицела и херпес зостер инфекции, трябва да се приемат 800 mg ацикловир 5 пъти дневно през 4 часови интервали. Лечението трябва да продължи 7 дни. Ранното започване на лечение с ацикловир при херпес зостер води до успешно повлияване на болката и може да редуцира честотата на поява на постхерпесната невралгия.

При пациенти с тежък имунен дефицит - трябва да се обсъди интравенозно приложение.

Лечение на пациенти с тежък имунен дефицит 800 mg ацикловир 4 пъти дневно на 6 часа.
Тежко имуносупресирани пациенти, напр. след органна трансплантация или при пациенти с нарушена чревна резорбция - единична доза от 2 таблетки Асic 200 (400 mg ацикловир), 4 пъти дневно през интервали от 6 часа. Особено при пациенти с нарушена чревна резорбция, може да бъде приложена суха субстанция ацикловир като интравенозна инфузия.

Продължителността на профилактично приложение зависи от времетраенето на рисковия период.

Внимание
Описани са били случаи на резистентност при имуносупресивни пациенти.:П.ри такива пациенти трябва да бъде съобразена дозировката.                  

При пациенти с костно-мозъчна трансплантация това дозиране/обикновено се предшества от интравенозно приложение в продължени^' ян;а 1 месей Продължителността на лечение е 6 месеца.
 
Деца

Инфекции с Herpes Simplex Virus
Деца над 2 години приемат дозата за възрастни; деца под 2 години получават половината от дозата за възрастни.

Пациенти с бъбречна недостатъчност
Дозировка при пациенти с бъбречна недостатъчност:

Креатининов клирънс
(ml/min/1.73 m2)        

< 10
Серумен креатинин
(pmol/l/mg/dl) Жени/ Мъже
>  550/ > 750/

>  6.22 > 8.48
Дозировка - Еднократна доза: 200 mg aciclovir, съответстваща на 1 таблетка Асю®200 2 пъти дневно през 12 часа
   
Креатининов клирънс
(ml/min/1.73 m2)     
10-25 ml/min

    
Дозировка: 800 mg 3 пъти дневно през 8 часов интервал

10. Кога и как можете да приемате Acic 200 таблетки?

Таблетките трябва да се приемат без да се сдъвкват, с достатъчно количество течност (напр. чаша с вода), за предпочитане след хранене.

При пациенти с нарушена бъбречна функция трябва да се обръща особено внимание на приемането на необходимото количество течности по време на лечението.

Внимание
Приемът на Асic 200 трябва да започне, колкото е възможно по-скоро след появата на първите симптоми на инфекцията. Особено при случаи на повтарящи се инфекции на Херпес симплекс, приемът на Acic 200 трябва да започне при появата на първите симптоми на повторното заболяване (напр. сърбеж, усещане за напрежение, първи мехурчета).

11. Продължителност на лечение

Продължителността на лечение се определя от лекуващия лекар. Продължителността на лечение на инфекции с херпес симплекс вирус е 5 дни, но при тежки първични инфекции може да бъде продължено. За да се предотвратят инфекции с херпес симплекс при имунологично здрави пациенти, продължителността на лечение зависи от тежестта на протичане на заболяването и честотата на рецидивите. Терапията трябва да бъде прекъсвана периодично на интервали от 6-12 месеца с оглед възможни промени в развитието на болестта.

Продължителността на профилактичното приложение при пациенти с тежки нарушения на имунната система зависи от тежестта на нарушенията и се определя индивидуално от лекаря.                                                                                            

Лечението на инфекции, причинени от варицела зостер вирус продължава 7 дни.  

12. Предозиране
 
Не се очакват интоксикации след предозиране с Acic® 200. При еднократен прием на 5 g ацикловир не са регистрирани симптоми на интоксикация. Повтарящо се перорално приложение на по-високи дози води до нежелани лекарствени реакции от страна на храносмилателната система - гадене, повръщане и от страна на ЦНС - главоболие, обърканост. При случай на предозиране или засилване на нежеланите лекарствени реакции, моля, консултирайте се с Вашия лекар.

13. Ако сте приели по-малко от предписаната доза Acic 200 таблетки или сте пропуснали приема на продукта?

Моля, продължете лечението с Acic® 200 както е предписано (моля, не вземайте по-често или повече таблетки). Ако сте забравили няколко пъти или сте взели по-малко от предписаното количество Acic® 200, моля, консултирайте се с Вашия лекар.
 

14. Какво трябва да знаете, ако сте прекъснали лечението или сте го прекратили преждевременно?
Дори оплакванията да се облекчават, лечението с Acic® 200 трябва да бъде продължено, както е предписано. Ако не сте сигурни - напр. поради поява на нежелани лекарствени реакции, моля, консултирайте се с Вашия лекар преди да сте прекъснали или предварително да сте приключили с лечението.

15. Какви нежелани реакции може да предизвика приложението на Acic®200 таблетки?

 Рядко са били наблюдавани кожни обриви, които изчезват след прекъсване приема на продукта, както и стомашно-чревни оплаквания като гадене, повръщане, диария и болки в корема.

Рядко се наблюдават симптоми, свързани с нервната система - замайване, обърканост, халюцинации и безсъние. Тези нежелани лекарствени реакции обикновено се появяват при пациенти с нарушена бъбречна функция или други заболявания.

Рядко и с неизяснена връзка с приема на Acic® 200 е било съобщено изтъняване на косъма (дифузен косопад).

В редки случаи са били наблюдавани отпадналост, главоболие, умора и безсъние.

В редки случаи са били съобщени също затруднения в дишането. В отделни -случаи е съобщено замайване с халюцинации, което изчезва след прекъсване приема на продукта.

Наблюдавани са били редки и временни промени в някои лабораторни параметри на черен дроб, бъбреци и кръвна картина (покачване на билирубина, чернодробните ензими, серумната урея и креатинин, както и лек спад в хематологичните параметри).

Наблюдавани са временни конвулсии и психози, свързани с интравенозното приложение на ацикловир при усложнена клинична ситуация.                                               ,

Ако забележите някакви нежелани реакции, които не са отбелязани в тази листовка, моля, информирайте Вашия лекуващ лекар или фармацевт.

Моля, информирайте Вашия лекар, ако възникнат такива реакции, за да може той да прецени степента и тежестта им и ако е необходимо да се предприемат съответни мерки.

16. Допълнителна информация
 
Инструкции за съхранение:

Да не се употребява след изтичане на срока на годност, посочен върху опаковката.

Да се съхранява на недостъпни за деца места.