ПРОДУКТИ
Кошница

ВИТАМИН С ампули 200мг/2млx10 пиене СОФАРМА

ВИТАМИН С амп.200мг/2млx10 пиене СОФАРМА
ВИТАМИН С ампули 200мг/2млx10 пиене СОФАРМА
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: a2432
9.70лв.
Купи

ВИТАМИН С 200мг/2мл x10 бр. ампули 

се използва за стимулиране на имунната система и защита срещу вирусни и бактериални инфекции; Притежава антиоксидантно и общоукрепващо действие; Укрепва съдовете и намалява риска от възникване на сърдечно-съдови инциденти; Благоприятно повлиява зрението, кожата, ноктите, мускулите, ставите и костите. Също така спомага за по-бързото възстановяване след боледуване, психическо и физическо натоварване.


Може да се използва и в следните случаи:

• лечение на дефицит на витамин С в организма (скорбут); идиопатична метхемоглобинемия;

• като допълнителна терапия при състояния и заболявания, при които нуждата от аскорбинова киселина е повишена: тежки вирусни и бактериални инфекции; заболявания на стомашно-чревния тракт, включително при хирургични интервенции (продължителни диарии; пептични язви; гастректомия, резекция на илеума); тежки травми, изгаряния; неопластични заболявания; хемодиализа; хипертиреоидизъм; алкохолизъм.

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ВИТАМИН С АМП:

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие:

Ацетилсалицилова киселина:
При едновременно приложение с аскорбинова киселина се повишава екскрецията на последната, а отделянето на салицилатите се забавя.


Варфарин:
При приложение във високи дози аскорбиновата киселина може да понижи ефекта на пероралните антикоагуланти.


Орални контрацептивни средства:
Аскорбиновата киселина в доза 1 g дневно повишава бионаличността на етинил-естрадиол. Този ефект може да бъде от значение, ако терапията с аскорбинова киселина бъде прекратена. В този случай е възможно бионаличността на етинил-естрадиол да се понижи, а това може да повиши риска от нежелано забременяване.

Продукти, съдържащи желязо:
Аскорбиновата киселина може да повиши резорбцията на желязо в стомашно-чревния тракт.


Изопреналин:
При едновременно приложение с аскорбинова киселина хронотропния ефект на изопреналина се понижава.


Флуфеназив, други фенотиазинови производни:
Едновременното приложение на аскорбинова киселина с фенотиазинови производни води до намаляване на терапевтичния им ефект.


Амфетамини и трнциклични антидепресанти:
Аскорбиновата киселина намалява бъбречната тубулна реабсорбция на амфетамини и трициклични антидепресанти.


Аминоглюкозидни антибиотици:
Аминоглюкозидните антибиотици са много по-активни при повечето микроорганизми при рН 7-8, поради което аскорбиновата киселина като подкисляващ агент може да намали техния ефект при дози, по-големи от 1 g.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба:Аскорбиновата киселина във високи дози може да предизвика повишаване на нивото на оксалати в урината и да способства образуването на конкременти в бъбреците. Пациенти с нарушена бъбречна функция или с бъбречно-каменна болест могат да бъдат по-чувствителни към този ефект на продукта. Високи дози аскорбинова киселина (над 2 g дневно) могат да предизвикат хемолитична анемия при недостиг на глюкозо-б-фосфатдехидрогеназа.

Аскорбиновата киселина трябва да се прилага с внимание при пациенти с хемохроматоза, таласемия, сърповидно клетъчна анемия, сидеробластна анемия.

Венозното приложение на аскорбинова киселина може да бъде болезнено и по-рядко да бъде причина за развитие на тромбофлебит, което се дължи на химическо дразнене. Поради това, при заболявания на венозната съдова система, тромбофлебити и склонност към тромбози, за предпочитане е мускулно приложение на продукта. Необходимо е да се избягва бързото венозно инжектиране на аскорбинова киселина.

Във високи дози аскорбиновата киселина може да компрометира резултатите от изследването на трансаминази, лактатдехидрогеназа, билирубин и пробите за кръв във фекалиите. Аскорбиновата киселина като редокссъединение оказва влияние върху различни окисл ително-редукционни тестове за определяне на глюкоза в урина и серум. Приложението на Витамин С трябва да бъде преустановено 1 -2 дни преди провеждане на теста.

Натриев сулфит, който влиза в състава на продукта, рядко може да предизвика алергични реакции, включително бронхоспазъм, особено при пациенти с анамнеза за астма или алергия.

Бременност и кърмене:

Бременност:
За аскорбиновата киселина няма клинични данни за експозирани бременности. Експерименталните проучвания при животни не показват пряко или непряко върху бременността, ембрионалното/фетално развитие, раждането или 5.3). Предписването на аскорбинова киселина на бременни жени тряба внимание.

Кърмене:
Аскорбиновата киселина се излъчва в кърмата. Когато се прилага на кърмещи жени според препоръките за дозиране не представлява риск за кърмачето.

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини:

Витамин С Софарма не повлиява способността за шофиране и работа с машини.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Състав:

Натриев хидрогенкарбонат (натриев бикарбонат); натриев сулфит, безводен; едетинова киселина; вода за инжекции.

Специални условия на съхранение:

Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина
Да се съхранява под 25°С.
Да не се замразява!
Да се съхранява на място, недостъпно за деца!

Начин на употреба:

Интрамускулно, интравенозно. За предпочитане е интрамускулното приложение. Когато се налага венозно приложение, въвеждането трябва да става бавно. Бързото интравенозно приложение може да предизвика временно замайване.


Възрастни:
100 mg до 500 mg дневно в продължение най-малко на 2 седмици. Максималната дневна доза е 6 g.


Деца:
100 mg до 300 mg дневно в продължение най-малко на 2 седмици в разделени дози.

Нежелани реакции:

Аскорбиновата киселина в редки случаи и при приложение във високи дози може да предизвика нежелани реакции:

Стомашно-чревни нарушения: гадене, повръщане, колики, диария.

Нарушение на бъбреците и пикочните пътища: повишаване на диурезата, нефролитиаза.

Нарушения на кожата и подкожната тъкан: зачервяване на кожата.

Реакции на мястото на приложение: преходна болка и оток при интрамускулно приложение.
 

Предозиране:

Аскорбиновата киселина се понася изключително добре, дори във високи дози. Не са описани случаи на остро предозиране с тежки последствия. При много високи дози - 5-10 g дневно е възможно понякога да се появят гастроинтестинални смущения, които се дължат главно на лаксативния ефект на аскорбиновата киселина.