ПРОДУКТИ
Кошница

ДЕРМАЗИН крем 50 гр. SANDOZ

ДЕРМАЗИН крем 50 гр. SANDOZ
ДЕРМАЗИН крем 50 гр. SANDOZ
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: 183
10.75лв.
Купи

Уважаеми пациенти,
Моля прочетете внимателно тази листовка, тъй като тя съдържа важна за Вас информация. Ако имате допълнителни въпроси, обърнете се към Вашия лекуващ лекар или фармацевт.

Наименование на лекарствения продукт:

Dermazin® 1% cream
/Дермазин 1 % крем/

 

Кое е активното вещество?

1 g крем съдържа 10 mg silver sulfadiazine.

Какви помощни вещества съдържа Dermazin®?

Хидрогенирано фъстъчено масло, цетилов алкохол,
метилпарахидроксибензоат, пропиленгликол, пропилпарахидроксибензоат, полисорбат 60, дестилирана вода

Лекарствена форма и опаковка:

50 g крем в алуминиева туба и външна картонена опаковка.
Кой е отговорен за продажбата и производството на Dermazin®?
Lek Pharmaceuticals d.d. Verovskova 57, Ljubljana, Slovenia

 

Какво представлява Dermazin®?

Dermazin® е лекарствен продукт от групата на локалните химиотерапевтици. Dermazin® крем се използва за профилактика и лечение на инфекции при пациенти с рани от изгаряния и други кожни рани.
Сребърният сулфадиазин се разпада в раната, което води до бавно и продължително освобождаване на сребърни йони. Тези йони се свързват с бактериалната ДНК и потискат растежа и размножаването на бактериалните клетки без да увреждат клетките на кожата и подкожните тъкани при човек. Dermazin® крем има много широк спектър на антибактериална активност, включително почти всички микроорганизми, причиняващи инфекции на рани от изгаряния и други кожни рани.
Dermazin® крем пенетрира в некротизиралата тъкан и секретите. Това свойство е от особена важност, тъй като системните антибиотици са неефективни срещу бактериите в раните поради прекъснатия кръвен поток към некротизиралата тъкан.

 

За какво се използва Dermazin®?

Dermazin® крем се използва за лечение и профилактика на инфекции при пациенти с изгаряния.
Dermazin® крем се използва също за лечение и профилактика на инфекции при рани от натиск, язви по краката, охлузвания, малки травми, порязвания, други незамърсени рани и при донори за присаждане на кожа за третиране на участъците без кожа.

 

Кога не трябва да прилагате Dermazin ?

• ако имате свръхчувствителност към сулфадиазин или друга съставка на продукта

• ако сте в последните месеци на бременност; по изключение Dermazin крем може да се използва по време на бременност и кърмене само ако е крайно необходимо и очакваната полза за майката надвишава потенциалния риск за плода (вж. Бременност и кърмене)

• при новородени и недоносени бебета през първите 2 месеца след раждането, поради възможен керниктер (ядрена жълтеница)

 

Кога са необходими специални предпазни мерки при прилагане на Dermazin®?

• ако имате свръхчувствителност към сулфонамиди (поради възможни алергични реакции)

• ако имате вродена глюкозо-6-фосфатдехидрогеназна недостатъчност (поради възможна хемолиза след прилагане на крем върху големи участъци)

• ако имате нарушена чернодробна или бъбречна функци

• ако имате порфирия

Информирайте Вашия лекар за тези състояния или ако страдате от някакви хронични заболявания или метаболитни нарушения. Избягвайте попадане на крем в очите.

 

Важна информация за някои от съставките на Dermazin® крем

Dermazin® крем съдържа метилпарахидроксибензоат и пропилпарахидроксибензоат, за които е известно, че могат да предизвикат уртикария или по-често реакции от забавен тип като контактен дерматит. Рядко предизвикват реакции от бърз тип с уртикария и затруднено дишане, дължащо се на бронхоспазъм.

Лабораторни тестове


При продължителна употреба на Dermazin® крем върху големи участъци на кожата, трябва да се следи редовно броя на белите кръвни клетки, тъй като могат да възникнат левкопения, тромбоцитопения и еозинофилия. При лечение на големи рани от изгаряния, концентрациите на сулфадиазин в кръвта могат да достигнат терапевтични нива. Ето защо серумните концентрации на сулфадиазин и бъбречната функция трябва да бъдат редовно проверявани, както и урината да се изследва за възможна кристалурия. Системната резорбция на гликол може да повлияе серумния осмоларитет.

С какво да се съобразявате при шофиране, при работа с машини или в несигурно положение (напр. изкачване по стълби)?

Няма данни Dermazin® да повлиява способността за шофиране или работата с машини.

 

Какви специални предпазни мерки трябва да се вземат по време на бременност и кърмене?

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт; преди да приемете някакъв лекарствен продукт.
Няма данни за увреждащи ефекти на Dermazin върху плода. Въпреки това избягвайте употребата му по време на бременност, особено в последните
месеци, освен ако не е крайно необходимо и очакваната полза за майката надвишава потенциалния риск за плода.
Тъй като сулфонамидите преминават в майчиното мляко и могат да причинят нежелан ефект (ядрена жълтеница) у кърмачето, избягвайте употребата на Dermazin® крем по време на кърмене.

 

Кои други продукти оказват влияние върху ефекта на Dermazin® или могат да бъдат повлияни от продукта?

Важно е да информирате Вашия лекар за лекарствените продукти, които приемате или сте приемали наскоро по рецепта или са закупени без рецепта.

• среброто може да инактивира локалните протеолитични ензими (ензими, разграждащи белтъците) при едновременното им прилагане

• при едновременна употреба с циметидин (лекарство за лечение на гастрит и язва) е по-често съобщавано намаление в броя на белите кръвни клетки

 

Как трябва да бъде прилаган Dermazin®?

Прилагайте Dermazin точно както Ви е инструктирал Вашия лекар. Не променяйте схемата на дозиране и не прекъсвайте лечението преди да се консултирате.
Dermazin® е предназначен за външна употреба върху кожата.
Първо почистете изгореното място и отстранете мъртвата тъкан. Покрийте участъка с Dermazin® крем с дебелина 2-4 mm; препоръчително е кремът да се нанася на стерилна марля, която да се постави върху раната.
Dermazin® може също да бъде нанесен с помощта на стерилна шпатула или стерилна ръкавица. Обикновено се прилага веднъж дневно; при по-тежки изгаряния може и повторно. Преди всяко нанасяне, трябва да почистите раната и да отстраните всички остатъци от предишно прилагане на крема, както и секретите от раната, които са обилни след прилагането на Dermazin® крем и наподобяват гной, но не съдържат микроорганизми (асептични). Използвайте вода или антисептичен разтвор за промиване на раната. След това може да поставите превръзка върху раната, но не е задължително.
Dermazin® не причинява болка при прилагане. Той не оставя петна по дрехите и бельото.

 

Какво трябва да предприемете, ако приложите по-голямо от препоръчаното количество Dermazin®?

Ако приложите по-голяма от препоръчаната доза Dermazin®, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт.
Продължителното прилагане на високи дози Dermazin® на обширни участъци може да предизвика системните нежелани реакции на сулфонамидите. Лечението е симптоматично.
Вероятността от отравяне със сребро, дължащо се на повишената му системна резорбция, е минимална.

Какво трябва да предприемете, ако пропуснете

Ако пропуснете да приложите Dermazin®, направете го веднага след като се подсетите. Ако е време за следващата доза, изчакайте. Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

 

Какви нежелани реакции може да предизвика приложението на Dermazin ?

Както всички лекарствени продукти, Dermazin® може да предизвика нежелани реакции.
При пациенти с изгаряния може да възникнат локални нежелани реакции на мястото на приложение на Dermazin®: кожно дразнене, затопляне и кожни реакции на свръхчувствителност със сърбеж, обрив и фоточувствителност. Възможно е да се повиши и телесната температура.
Ако забележите някои от посочените реакции, моля информирайте Вашия лекар или фармацевт.
При 3-5% от пациентите с изгаряния се съобщава намаляване в броя на белите кръвни клетки (левкопения). Тази реакция възниква 2-3 дни след започване на лечението и обикновено не изисква прекратяването му или други специални мерки. Препоръчва се проследяване на кръвната картина на пациента.
При продължителна употреба на високи дози Dermazin® крем върху големи участъци, могат да се наблюдават нежелани реакции, характерни за системно приложени сулфонамиди: промени в кръвната картина (еозинофилия, левкопения, анемия, тромбоцитопения), кожни и алергични реакции, гадене, повръщане, диария, чернодробно и бъбречно увреждане, кристалурия. Те са сериозни, но нечести реакции, изискващи спешна медицинска помощ. Ако забележите някакви реакции, неописани в тази листовка, моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт.

 

Инструкции за съхранение:

Да се съхранява на недостъпни за деца места!
Продуктът трябва да се съхранява в оригиналната опаковка при температура под 25 °С.
Срокът на годност на лекарствения продукт е напечатан върху опаковката. Да не се употребява след изтичане на срока на годност!