ПРОДУКТИ
Кошница

ЕСКАПЕЛ табл. 1.5 мг. * 1

ЕСКАПЕЛ табл. 1.5 мг. * 1
ЕСКАПЕЛ табл. 1.5 мг. * 1
 • Наличност: ДА
 • Код на продукта: 431
30.67лв.
Купи

ЕСКАПЕЛ табл. 1.5 мг.  * 1

ЛИСТОВКА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
ЕСКАПЕЛЕ 1,5 mg таблетка
Левоноргестрел
Escapelle 1.5 mg tablet
Levonorgestrel
Прочетете внимателно цялата листовка тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на Ескапеле.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1.  Какво представлява Ескапеле и за какво се използва
2.  Преди да приемете Ескапеле
3.  Как да приемате Ескапеле
4.  Възможни нежелани реакции
5.  Как да съхранявате Ескапеле
6.  Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕСКАПЕЛЕ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Ескапеле е спешен контрацептив (противозачатъчно средство за използване в спешен случай), който се прилага след непротектиран полов акт или при неуспешно приложен метод на контрацепция. Този тип контрацепция често се нарича „таблетка за следващата сутрин".
Следователно, Ескапеле спира бременността преди да е настъпила. Таблетката не действа, ако вече сте бременна.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ЕСКАПЕЛЕ
Не приемайте Ескапеле

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество или към някоя от останалите съставки.

Обърнете специално внимание при употребата на Ескапеле
Ако някое от изброените по-долу състояния се отнася до Вас, преди да приемете Ескапеле трябва да уведомите Вашия лекар, тъй като може спешната контрацепция да не е подходяща за Вас.

 • ако сте бременна или подозирате наскоро настъпила бременност;
 • ако менструацията Ви закъснява или предишната е била различна от нормалното;
 • ако сте имали непротектиран полов акт преди повече от 72 часа и след последна редовна менструация (възможно е да е настъпила бременност и таблетката няма да подейства);
 • ако имате заболяване на тънките черва (напр. Болест на Крон), което нарушава храносмилането;
 • ако страдате от тежко чернодробно заболяване.

Ако се притеснявате за полово предавани заболявания
Това лекарство няма да Ви предпази от полово предавани заболявания, това може да стане само при употребата на презервативи. Посъветвайте се с Вашия лекар, клиника по семейно планиране или фармацевт, ако се притеснявате за това.

Прием на други лекарства
Моля информирайте Вашия фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Ако приемате някое от изброените по-долу лекарства, които пречат на Ескапеле да действа ефективно:

 • Барбитурати и други лекарства използвани за лечение на епилепсия (напр. примидон, фенитоин и карбамазепин);
 • Лекарства за лечение на туберкулоза (напр. рифампицин, рифабутин);
 • Лечение на HIV инфекция (ритонавир);
 • Лекарства срещу гъбични инфекции (гризеофулвин);
 • Билкови продукти съдържащи жълт кантарион (Hypericum perforatum);
 • ако приемате лекарство наречено циклоспорин (използва се за подсилване на имунната система).

Ако някое от тези състояния се отнася до Вас, Ескапеле не е подходящо за Вас лекарство или е по-добре да изберете други видове спешна контрацепция.

Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Бременност
Не бива да приемате това лекарство, ако вече сте бременна. Ако сте имали непротектиран полов акт преди повече от 72 часа и след последната редовна менструация, възможно е вече да сте бременна и таблетката няма да подейства. Ако последната менструация е закъсняла повече от 5 дни или е била необичайно оскъдна или силна, трябва да се консултирате с Вашия лекар дали вече не сте бременна. Ако установите, че сте бременна след като сте приели това лекарство, непременно трябва да посетите Вашия лекар. Няма данни, че Ескапеле уврежда плода, който се развива в матката, но Вашия лекар може да реши да провери дали бременността не е ектопична (когато бебето се развива някъде извън маточната кухина). Това е особено важно, в случай че получите остри болки в корема след като сте приели Ескапеле или ако в миналото сте имали извънматочна бременност, операция на Фалопиевите тръби или възпалително заболяване на малкия таз.

Кърмене
В кърмата може да се съдържат много малки количества от активната съставка на това лекарство. Счита се, че това не е опасно за бебето, но ако се притеснявате, може да приемете таблетката непосредствено след кърмене. По този начин, Вие приемате таблетката достатъчно дълго време преди следващото кърмене и така се намалява количеството на активната съставка, което бебето може да приеме с кърмата.

Шофиране и работа с машини
Малко вероятно е Ескапеле да окаже влияние върху способността Ви за шофиране или работа с машини. Въпреки това, ако се почувствате уморени или замаяни, не шофирайте и не работете с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Ескапеле
В случай на непоносимост към млечна захар (лактоза) трябва да се има предвид, че всяка таблетка Ескапеле съдържа също 142,5 mg лактоза монохидрат. Ако Вашият лекар Ви е информирал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с Вашия фармацевт или лекар преди да приемете това лекарство.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ЕСКАПЕЛЕ
Винаги приемайте Ескапеле точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 • Приемете таблетката възможно най-скоро, за предпочитане до 12 часа след непротектиран полов акт, но не по-късно от 72 часа (3 дни) след това. Преглътнете таблетката цяла с малко вода, ако е необходимо. Не отлагайте приема на таблетката. Нейното действие е по-сигурно, колкото по-рано я приемете след непротектиран полов акт;
 • Ако вече използвате редовен метод за контрацепция като контрацептивни таблетки, може да продължите приема им в обичайното време.

Това лекарство не се препоръчва за употреба при деца под 12-годишна възраст. Ако сте под 16 години, Вие трябва да приемате таблетката под наблюдението на Вашия лекар.

Колко често може да приемате Ескапеле?
Ескапеле се прилага само в спешни случаи и не се използва като редовен метод за контрацепция. Ако приемете Ескапеле повече от веднъж между две менструации, много вероятно е да настъпи нарушение на менструалния цикъл. Ескапеле не действа както редовните методи за контрацепция. Вашият фармацевт, лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране могат да Ви обяснят какви по-ефективни методи за дълготрайна контрацепция съществуват за предпазване от нежелана бременност.

Какво да правите, ако сте неразположена (повръщате)
Ако сте неразположена (повръщате) в рамките на три часа след приемане на таблетката, трябва да използвате още една таблетка. Обърнете се незабавно към Вашия фармацевт, лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране за съвет и още таблетки.

След приемането на Ескапеле, ако възнамерявате да имате полово сношение и не използвате контрацептивни таблетки, трябва да използвате кондом или диафрагма и спермициден крем. Това е необходимо, тъй като Ескапеле няма да подейства, ако отново имате непротектиран полов акт преди следващата менструация.
Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар около три седмици след като сте приели Ескапеле, за да сте сигурна, че таблетката е подействала. В случай, че менструацията Ви закъснява с повече от 5 дни или е необичайно оскъдна или обилна, обърнете се към Вашия лекар възможно най-скоро. Ако забременеете, дори след като сте приели това лекарство, много е важно до се консултирате с Вашия лекар. Вашият лекар може също да Ви обясни какви методи за дълготрайна контрацепция съществуват, които са по-ефикасни при предпазване от нежелана бременност. Ако продължавате да използвате редовен метод за хормонална контрацепция, напр. контрацептивни таблетки и не настъпи кървене в периода без приемане на таблетки, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да се уверите, че не сте бременна.

Ако сте приели повече от необходимата доза Ескапеле
Въпреки че няма данни за сериозни усложнения вследствие приемането на прекалено много таблетки наведнъж, може да се почувствате или действително да сте неразположена (повръщате) или да получите вагинално кръвотечение. Консултирайте се с Вашия фармацевт, лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране, особено ако сте била неразположена, тъй като е възможно таблетките да не са подействали правилно.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, Ескапеле може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

 • Възможно е да се почувствате неразположена за кратко след приема на таблетката.
 • Действително може да сте неразположена (повръщате) след приема на таблетката.
 • Ако се почувствате неразположена, прочетете раздела "Какво да правите, ако сте неразположена (повръщате).
 • Възможна е промяна във вида на менструацията. При повечето жени настъпва нормална менструация в очакваното време, но при някои може да има закъснение или преждевременно настъпване на менструацията. Възможна е появата на неправилни кръвотечения или зацапване до следващата редовна менструация. В случай, че менструацията Ви закъснява с повече от 5 дни или е необичайно оскъдна или обилна, обърнете се към Вашия лекар възможно най-скоро.
 • Възможно е да се появи напрежение в гърдите, главоболие, тъпа болка в долната част на корема, диария, усещане за замаяност или умора след приемането на таблетката. Тези симптоми трябва да изчезнат след няколко дни.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЕСКАПЕЛЕ
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина. Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте таблетката след датата на изтичане срока на годност, отпечатана на опаковката.
Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Ескапеле
Активното вещество
е: левоноргестрел.
Другите съставки са: силициев диоксид колоиден безводен, картофено нишесте, магнезиев стеарат, талк, царевично нишесте, лактоза монохидрат.

Как изглежда Ескапеле и какво съдържа опаковката
Външен вид

Почти бяла, кръгла таблетка, със знак "G00" от едната страна.

Опаковка
Сгъваемата картонена кутия на Ескапеле съдържа един блистер с една таблетка.
Блистерът е съставен от алуминий/PVC.