ПРОДУКТИ
Кошница

КАЛЦИУМ ФОСФО C тб. х 30 - Бодрост

КАЛЦИУМ ФОСФО C тб. х 30 - Бодрост
КАЛЦИУМ ФОСФО C тб. х 30 - Бодрост
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: 2348
4.58лв.
Купи

КАЛЦИУМ ФОСФО C тб. х 30 - Бодрост

Предназначен за профилактика и лечение на състояния, съпроводени с нарушение на калциево-фосфорния баланс в организма. Физиологични състояния на повишена нужда от калции - бременност, кърмене, период на усилен растеж. Калциум Фосфо С принадлежи към групата на минералните добавки. Калций и фосфор участват в изграждането на костната тъкан и зъбите. Калций регулира пропускливостта на клетъчната мембрана, нервно-мускулната възбудимост, кръвосъсирването, активира някои ензимни системи, участвува в мускулното съкращение. Фосфор играе основна роля в образуването на макроергични съединения като АТФ и креатинфосфат. Фармакологичните свойства на аскорбиновата киселина са тясно свързани с метаболитните функции на системата аскорбинова киселина дехидроаскорбинова киселина и съответните окислителни и редукционни процеси в организма. Предлага се в удобна опаковка от 30 филмирани таблетки.

 

Състав:
Всяка филмирана таблетка съдържа: Лекарствени вещества: Calcium hydrogen phosphate dihydrate (70 mg) и Calcium glycerophosphate Ascorbic acid 20 mg.
Помощни вещества: пшенично нишесте, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, хидроксипропил целулоза, динатрий ЕДТА, талк, коповидон, колоидален силициев диоксид, оцветители (Е 124).

 

 

Начин на употреба:

Дозата и продължителността на лечение се определят от лекуващия Ви лекар. Важно е да вземате лекарството така, както лекарят Ви го е предписал. Не трябва да променяте дозите или да преустановявате лечението, без да се консултирате преди това с лекаря, дори ако се чувствате добре. Опитайте се да вземате лекарството по едно и също време всеки ден.

Прилага се през устата с достатъчно количество вода.

Възрастни : 3-4 пъти дневно по 1-2 таблетки.

Деца над 6 години: 2-4 пъти дневно по 1 таблетка (таблетната форма не е подходяща за по-малки деца)

Дозировката и продължителността на лечението се определя от лекуващия лекар в зависимост от тежестта на заболяването. При необходимост се прилага няколко месеца, като след пауза курсът, на лечение може да се повтори.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ:

Калциум Фосфо С може да има нежелани ефекти. Те обаче не се наблюдават задължително при всички пациенти, така че Вие може да не получите никаква реакция
Калциум Фосфо С се понася много добре.
Стомашно-чревен път - гадене, повръщане, стомашно-чревен дискомфорт при предразположени пациенти.
Хематологични нарушения (отклонения в кръвните показатели) - повишена съсирваемост на кръвта и склонност към тромбозиране може да се развие при продължително лечение с високи дози.
Ако се появят нежелани ефекти, включително и такива, които не са споменати в тази листовка, информирайте лекуващия си лекар. 


Кога не трябва да се прилага Калциум Фосфо C?
Не трябва да приемате Калциум Фосфо С в следните случаи:

Свръхчувствителност към лекарствените или помощните вещества на продукта; хронична бъбречна недостатъчност; нефролитиаза (бъбречнокаменна болест) и хипероксалурия (повишено отделяне на оксалати с урината); тежки чернодробни увреждания; дефицит на глюкозо-6-фосфатдехидрогеназа (ензимен дефицит); повишена съсирваемост на кръвта; тромбофлебит; атеросклероза; заболявания на кръвта (таласемия, сидеробластна анемия); хемохроматоза; пациенти с изкуствени сърдечни клапи, камерни фибрилации; хиперкалциемия (повишено ниво на калций в кръвта); хиперпаратиреоидизъм (повишена функция на околощитовидните жлези); саркоидоза (заболяване с предимно белодробна локализация и повишена концентрация на витамин D); деца под 6-годишна възраст.


Специални указания:
Уведомете лекуващия си лекар в случай, че имате някакво хронично заболяване, свръхчувствителност към други лекарства или храни или вземате други лекарства.


Предпазни мерки и предупреждения:
Калциум Фосфо С трябва да се прилага с внимание при лица с нарушения в хемокоагулацията (кръвосъсирването), поради което при продължителното му приложение се изисква определянето на хемокоагулационния статус. Назначаването на Калциум Фосфо С изисква повишено внимание при пациенти с повишена хемокоагулация, склонност към тромбообразуване и възпаление на вените.
При периодично лечение с продукта е възможно образуване на конкременти (камъни в бъбреците), което налага определяне на калциевите и фосфорните плазмени нива и функционалното състояние на бъбреците.
Употребата на Калциум Фосфо С изисква повишено внимание при пациенти с диаричен синдром и други стомашно-чревни нарушения.


Съхранение:
На сухо и защитено от светлина място, при температура под 25°С. Съхранявайте таблетките в оригиналната опаковка. 
Лекарството не трябва да се използва след датата на изтичане на срока на годност, отбелязан върху опаковката.
Съхранявайте таблетките на сигурно място, където децата не могат да ги видят и достигнат.


Други лекарства и Калциум Фосфо C:
Моля, уведомете лекуващия си лекар за ВСИЧКИ лекарства, които вземате в момента или сте вземали доскоро, независимо дали са предписани от лекар или сте ги купили без рецепта. 
Това е важно, защото Калциум Фосфо С може да да промени активността на някои лекарства или някои лекарства може да променят неговите ефекти.
Калций усилва действието на дигиталисовите гликозиди и повишава чувствителността към тях, което може да доведе до дигиталисова интоксикация. Калциевите соли понижават степента на резорбция в стомаха и червата на тетрациклинови антибиотици, бифосфонати, флуорид, флуорохинолони, което налага разделно прилагане ( поне 3 часа).
При едновременно прилагане с барбитурати се понижава степента на екскреция на последните, повишават се плазмените им нива, усилва се фармакологичната и токсичната им активност.
Тиазидните диуретици (намаляват калциевата екскреция с урината) и витамин D (увеличава резорбцията на калций) могат да предизвикат хиперкалциемия.


Бременност и кърмене:
Калциум Фосфо С може да се прилага при бременност и кърмене.


Шофиране и работа с машини:
Няма данни за неблагоприятно повлияване на рефлексите и активното внимание.


Предозиране:
Ако вземете повече Калциум Фосфо С, отколкото трябва:
Не са описани случаи на предозиране.
Ако сте приели доза по-голяма от предписаната, посъветвайте се с лекуващия си лекар.


Ако сте забравили да вземете Калциум Фосфо С
Ако забравите да вземете една доза, вземете я колкото е възможно по-скоро. Ако почти е ставало време за следващата доза, вземете я както обикновено, като пропуснете дозата, която сте забравили. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате забравената. Продължете да вземате лекарството, както ви е предписано от лекуващия ви лекар.


Важна информация за помощните вещества 
Поради наличието на пшенично нишесте като помощно вещество, този лекарствен продукт може да представлява риск за хора с цьолиакия (непоносимост към глутен)