ПРОДУКТИ
Кошница

КСИЛОФАРМ капки 0.1 % 10 мл.

КСИЛОФАРМ капки 0.1 % 10 мл.
КСИЛОФАРМ капки 0.1 % 10 мл.
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: 225
2.27лв.
Купи

ЛИСТОВКА ЗА ПАЦИЕНТА

Моля прочетете тази информация внимателно, преди да започнете да употребявате това лекарство!

КСИЛОФАРМ I XYLOPHARM /- 0,1%

Един ml от разтвора съдържа Xylometazoline в количество 1 mg /0,1% р-р/ - за възрастни.

В състава са включени и следните помощни вещества: бензалкониев хидрохлорид, натриев хлорид, триетаноламин, динатриева сол на ЕДТА/ 0,5 М солна киселина.


ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА

Капки за нос, разтвор


НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ И СВОЙСТВА

При локално приложение върху носната лигавица ксилометазолинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове, като по този начин намалява отока и засилената носна секреция. Това води до облекчаване на дишането и отстраняване на субективните оплаквания. Терапевтичният ефект на ксилометазолина настъпва бързо / на 2-3 мин / след приложението му и продължава 6-12 часа.

КОГА СЕ УПОТРЕБЯВА КСИЛОФАРМ?

За временно облекчаване на назална конгестия / набъбване на носната лигавица / при остър ринит.

 ВНИМАНИЕ!


В КАКВИ СЛУЧАИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УПОТРЕБЯВА КСИЛОФАРМ?

Противопоказания са заболявания и състояния, при които употребата на препарата е свързана с риск от поява на нежелани реакции или влошаване на състоянието на пациента. Поради тези причини приложението на ксилофарм е противопоказано в следните случаи:

-  При свръхчувствителност към основната съставка или помощните вещества, по-специално  бензалкониев хлорид

-  Хроничен атрофичен ринит

-  Деца до 12 год.възраст

-  Закритоъгълна глаукома

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ И ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

Ксилофарм се прилага локално и не се очакват нежелани ефекти от страна на целия организъм при правилната му употреба в препоръчвани дозировки. Въпреки това, е необходимо внимателно да се прилага и да се проследява състоянието на болни с ритъмни сърдечни нарушения, с хипертонична болест, исхемична болест на сърцето, с тиреотоксикоза / повишена функция на щитовидна жлеза /.С внимание се прилага при пациенти с хипертрофия на простата и диабет.

 ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ


Не се очакват неблагоприятни лекарствени взаимодействия при спазване на предупрежденията за употреба на препарата в препоръчваните дозировки и интервал на дозиране.

Може да се прилага едновременно с температуропонижаващи средства и антибиотици при лечението на острите ринити, ринофарингити и синуити.

Необходимо е да се избягва неговото приложение едновременно с трициклични антидепресанти и МАО -инхибитори / лекарства за лечение на депресия и Паркинсонизъм /, други симпатомиметици и ксантинови производни.

 

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

С внимание и само след консултация с лекар ксилофарм може да се прилага по време на бременност и кърмене, въпреки че липсват данни за неговото преминаване през плацентата и достигането на клинично значими концентрации в кърмата.

ЕФЕКТИ ВЪРХУ СПОСОБНОСТТА ЗА ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

Не оказва негативно влияние върху активното внимание и рефлекси, тъй като при локално приложение в препоръчвани дозировки не се очаква неговата резорбция и въздействие върху целия организъм.

 

КАК ТРЯБВА ДА СЕ УПОТРЕБЯВА КСИЛОФАРМ?


НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ И ДОЗИРОВКА

Възрастни и деца над 12 г. възраст Използва се предназначеният за възрастни и деца над 12 годишна възраст 0,1% разтвор. Накапват се по 1-2 капки във всяка ноздра 2-3 пъти дневно / през 8-12 часов интервал /. Продължителността на приложение не трябва да бъде по-дълга от 5 дни.

 

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ


При употребата на ксилофарм по-често могат да се наблюдават следните нежелани реакции на мястото на приложение: чувство на парене, сухост на носната лигавица и фаринкса, особено при приложение на по-високи дози. В редки случаи при прекъсване на лечението след продължителна употреба на ксилофарм може да се засили отока на носната лигавица и да се влоши проходимостта на носните ходове.

При продължителна употреба във високи дози рядко могат да се наблюдават главоболие, световъртеж, безсъние, ускоряване на сърдечната дейност.

Необходимо е да информирате лекуващия лекар за появата на всички други неблагоприятни ефекти и събития, които не са описани в листовката и не са свързани с основното заболяване.

 ПРЕДОЗИРАНЕ


Не се очаква предозирането с препарата при точно спазване на препоръчвания начин на приложение и дозировки. Риск от предозиране съществува при малки деца, поради което употребата на ксилофарм при тях трябва да се проследява от лекар и при използването на препоръчваната за тях концентрация на разтвор - 0,05%.

Възможните симптоми на предозирането са следните:

Силно главоболие, безпокойство, повишаване на артериалното налягане, тахикардия. Лечебните мерки включват преустановяване на лечението с препарата и прилагане на съответните симптоматични средства, на първо място - симпатиколитици.

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ

Съхранява се на защитени от пряка светлина места при температура не по-висока от 25° С.

Да се пази от достъп на деца!

СРОК НА ГОДНОСТ

2 /две / години от датата на производство

Не употребявайте лекарствата след изтичане на срока на годност указан върху опаковката!

ДАННИ ЗА ОПАКОВКАТА

Бутилка от полиетилен с капки за нос, разтвор 10 ml с апликатор за нос, поставена в картонена кутия. Не трябва да се употребява при промяна на външния вид на разтвора или нарушаване на цялост на опаковката!