ПРОДУКТИ
Кошница

ОФТАГЕЛ гел 2.5 гр. 10 гр

ОФТАГЕЛ гел 2.5 гр. 10 гр
ОФТАГЕЛ гел 2.5 гр. 10 гр
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: 399
8.38лв.
Купи

OFTAGEL 0,25% eye gel

ОФТАГЕЛ 0,25% гел за очи

Карбомер (Carbomer)


Прочетете внимателно цялата листовка, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
Вие трябва да потърсите лекарска помощ, в случай че Вашите симптоми се влошават или не се подобряват.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:

1.    Какво представлява ОФТАГЕЛ и за какво се използва?
2.    Преди да използвате ОФТАГЕЛ
3.    Как да използвате ОФТАГЕЛ?
4.    Възможни нежелани реакции
5.    Как да съхранявате ОФТАГЕЛ?
6.    Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОФТАГЕЛ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

ОФТАГЕЛ е заместител на сълзите и съдържа карбомер. Карбомерът повишава вискозитета на очните капки и удължава времето им на контакт с окото, като така намалява дразненето в окото.

Очният гел ОФТАГЕЛ е предназначен за приложение тогава, когато собствената слъзна продукция на окото е намалена или блокирана така, че съхненето на роговицата предизвиква симптоми на повърхността на окото (като болка, парене, дразнене или сухота). Важни свойства на продуктите, предназначени да облекчат симптомите на "сухото око", са: поддържане целостта на слъзния слой, предпазване на окото и добри смазващи свойства.

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ОФТАГЕЛ

Не използвайте ОФТАГЕЛ

Ако сте алергични (свръхчувствителни) към някоя от съставки на ОФТАГЕЛ, описани в раздела „Какво съдържа ОФТАГЕЛ"

Обърнете специално внимание при употребата на ОФТАГЕЛ

Офтагел гел за очи съдържа бензалкониев хлорид, като консервант, които може да причини дразнене в окото и обезцветяване на контактните лещи. Контактните лещи трябва да бъдат свалени преди накапване на гела в окото и да бъдат поставени отново след 15 минути. Когато се използва повече от един лекарствен продукт за очно приложение, продуктите трябва да се поставят през интервали от най-малко 15 минути и очният гел Офтагел трябва да се постави последен.

Употреба на други лекарствени продукти

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате или наскоро сте използвали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Когато се използва повече от един лекарствен продукт за очно приложение, лекарствата трябва да се поставят през интервали от най-малко 15 минути, като ОФТАГЕЛ трябва да се постави последен.

Бременност и кърмене

Безопастността на ОФТАГЕЛ при бременни и жени, които кърмят не е специално проучвана.

Шофиране и работа с машини

ОФТАГЕЛ може да намали временно зрителната острота. Трябва да се изчака да премине замъгляването на зрението, следващо непосредствено след приложението на лекарствения продукт и тогава да се шофира или работи с машини.    

Важна информация за някои от помощните вещества на ОФТАГЕЛ

ОФТАГЕЛ съдържа бензалкониев хлорид като консервант, който може да причини дразнене в окото и обезцветяване на меките контактни лещи. Контактните лещи трябва да бъдат свалени преди накапване на гела в окото и да бъдат поставени отново след 15 минути.

3.    КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ОФТАГЕЛ?

Винаги използвайте ОФТАГЕЛ точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Една капка ОФТАГЕЛ се поставя в окото от 1 до 4 пъти дневно в зависимост от тежестта на симптомите.

Инструкция за употреба

Измийте ръцете си преди да поставите ОФТАГЕЛ. Наведете главата назад. Дръпнете долния клепач внимателно надолу и поставете една капка в конюнктивната торбичка между долния клепач и окото Не допирайте окото или клепача с върха на флакона. Затворете флакона. Не забравяйте, че флаконът с очни капки е винаги само за лична употреба.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.    ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, ОФТАГЕЛ може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Временно замъгляване на зрението, леко парене или локално дразнене могат да се наблюдават пои използването на ОФТАГЕЛ.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете Вашия лекар.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ОФТАГЕЛ?

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте ОФТАГЕЛ след изтичане на срока на годност, отбелязан върху етикета и картонената кутия. Срокът на годност е до последния ден на отбелязания месец.
Срокът на годност на отворения флакон е един месец. Да се съхранява под 25° С на защитено от светлина място.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа ОФТАГЕЛ?

• Активното вещество е карбомер 2,5 mg/g.

Помощните вещества са: бензалкониев хлорид, сорбитол, лизин монохвдрат, натриев ацетат поливинилов алкохол и вода за инжекции.