ПРОДУКТИ
Кошница

ПАРАКОФДАЛ тб. х 10

ПАРАКОФДАЛ тб. х 10
ПАРАКОФДАЛ тб. х 10
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: 2387
3.11лв.
Купи

Паракофдал х10 таблетки

притежава аналгетично, противокашлично и температуропонижаващо действие, което се използва за лечение на слаба и средно изразена болка (при главоболие, следоперативни болки, зъбобол, невралгии и неврити; болезнена менструация); успокояване на кашлицата и сваляне на висока температура.

Преди да приемете Паракофдал:

Не приемайте Паракофдал

- ако сте алергични (свръхчувствителни) към активните вещества или към някоя от останалите съставки на Паракофдал.

- ако страдате от бъбречни и чернодробни заболявания; нарушения в сърдечния ритъм и забавена сърдечна честота, заболявания на кръвотворната система; язвена болест, глаукома, безсъние, хипертонична болест, тежко главоболие с повръщане, главоболие в резултат на травма на главата; намалена функция на щитовидната жлеза; пациенти в напреднала възраст или с нарушено съзнание; Адисонова болест; увеличаване на простатата или стеснение на уретрата; данни за привикване към лекарства, хроничен алкохолизъм, порфирия, недостатъчност на ензима глюкозо-6-фосфатдехидрогеназа; бременност и кърмене, деца под 14 години.

Обърнете специално внимание при употребата на Паракофдал

Паракофдал трябва да се приема с внимание в следните случаи:

- Поради съществуващия риск от развитие на лекарствена зависимост към Паракофдал, свързан с наличието в състава му на наркотичния аналгетик ---ребата му трябва да се избягва при лица с данни за привикване към лекарства, а продължителността на лечението с продукта не трябва да продължава по-дълго от 3-5 дни.

- Паракофдал трябва да се използва с особено внимание при наличие на алергия към храни и медикаменти и при астматици.

- Използването му при остри инфекции може да заличи симптомите (температура, болка) и да затрудни диагнозата.

- При провеждане на лабораторни тестове се препоръчва спирането на приема на Паракофдал 3-4 дена преди тестването.

Прием на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

- Лекарствата за повлияване на повишена стомашна киселинност (антиацидни) могат да забавят резорбцията на Паракофдал.

- Хроничната употреба на алкохол може да повиши чернодробната токсичност на Паракофдал.

- Циметидин може да повиши чернодробната токсичност на Паракофдал.

- Паракофдал не трябва да се приема с алкохол и лекарства, потискащи централната нервна система (наркотични аналгетици, общи анестетици, седативни и сънотворни), поради засилване на този им ефект.

- Намиращия се в състава на лекарството метамизол може да намали терапевтичния ефект на пероралните антикоагуланти (лекарства, повлияващи кръвосъсирването).

- Хлорамфеникол и други потискащи кръвотворната система средства засилват токсичните ефекти на метамизол върху левкопоезата (образуването на бели кръвни клетки).

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство. Всички съставки на Паракофдал преминават през плацентарната бариера. Приет във високи дози и непосредствено преди раждането, може да причини потискане на дишането на плода поради наличието на ---ки съставки на Паракофдал се секретират с млякото в ниски концентрации, но ефектът им върху кърмачетата не е проучен.

Не се препоръчва приемането на Паракофдал по време на бременност и кърмене или кърменето трябва да се спре при наложително лечение с него.

Шофиране и работа с машини

Паракофдал може да причини замайване и сънливост, а при отделни индивиди безпокойство и възбуда, поради което не се препоръчва приемането му от шофьори и лица, работещи с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Паракофдал

Продуктът съдържа лактоза монохидрат (помощно вещество). Ако лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с лекуващия лекар, преди да приемете това лекарство. Пшеничното нишесте (помощно вещество в лекарствения продукт) може да съдържа само следи от глутен и се счита за безопасно при хора с цьолиакия. Пациенти с алергия към пшеница (различна от цьолиакия) не трябва да вземат този продукт.

Начин на употреба:

Винаги приемайте Паракофдал съгласно указанията.

Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Таблетките се приемат с вода след хранене.

Обичайната доза е:

? Паракофдал таблетки по лекарско предписание:

Възрастни и деца над 14 години

По 1 таблетка 1 до 3 пъти дневно, но не повече от 6 таблетки дневно.

? Паракофдал таблетки без лекарско предписание:

Възрастни и деца над 14 години

По 1 таблетка З пъти дневно.

Максималната дневна доза е 3 таблетки.

Лекарството не трябва да се приема по-дълго от 2-3 последователни дни.

Деца под 14 години

Безопасността и ефективността на Паракофдал при деца не е проучена, поради което употребата му при деца под 14 години не се препоръчва.

Ако сте приели повече от необходимата доза Паракофдал

Посъветвайте се незабавно с лекуващия си лекар в този случай!

Ако сте пропуснали да приемете Паракофдал

Ако пропуснете една доза, вземете я колкото е възможно по-скоро. Ако почти е станало време за следващата доза, вземете я както обикновено. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Hежелани лекарствени реакции:

Паракофдал може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

При употребата на Паракофдал са възможни следните нежелани реакции: болки в корема, гадене и повръщане, бъбречни нарушения, отклонения в кръвните показатели, кожни обриви и сърбеж, запек или диария, замайване, потискане на дишането и бронхоспазъм, хипотония (изразено понижение на кръвното налягане), учестена сърдечна честота, безсъние и повишена нервна възбудимост, промяна в цвета на кожата, лесна уморяемост, температура, треска и възпалено гърло след започване на лечението.

При поява на някои от тези симптоми веднага спрете приемането на Паракофдал и потърсете специализирана лекарска помощ.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.