ПРОДУКТИ
Кошница

ПАРАЦЕТАМАКС 500 мг табл. x 20

ПАРАЦЕТАМАКС табл. 500 мг x 20
ПАРАЦЕТАМАКС 500 мг табл. x 20
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: 2678
2.30лв.
Купи

Парацетамакс 500 мг х20 таблетки Actavis

ПАРАЦЕТАМАКС табл. 500 мг x 20 представлява болкоуспокояващо и температуропонижаващо лекарствено средство със слаб противовъзпалителен ефект без опиатно действие. Въздействието му е по-силно върху ЦНС (централната нервна система) и по-слабо върху периферната, с което се обяснява по-слабото противовъзпалително действие на парацетамакс спрямо нестероидните противовъзпалителни средства. Парацетамакс се използва за лечение на: болка - главоболие и зъбобол, мускулни болки, менструални болки, както и повишена температура.

Преди употреба на Парацетамакс 500 мг:

Не трябва да прилагате Парацетамакс при:

- Алергия към Парацетамол и/или към някое от помощните вещества на продукта;
- Чернодробна недостатъчност.
- При приложението на този лекарствен продукт, имайте предвид следното: Ако независимо от лечението болката продължава по-дълго от 5 дни, а високата температура по-дълго от 3 дни или се появят други оплаквания прекратете лечението и се обърнете към лекуващия лекар! За да се предотврати рискът от предозиране с парацетамол е необходимо да се проверява за съдържание на парацетамол в други едновременно приемани лекарствени продукти.
- При деца, лекувани с 60 мг/кг дневно парацетамол, комбинацията с друг лекарствен продукт, понижаващ температурата не се препоръчва. Такава комбинация е възможна само ако парацетамол не е достатъчно ефективен.
- Употребата на парацетамол може да повлияе някои от тестовете за определяне на пикочна киселина, а също и теста за определяне на глюкоза в кръвта.

 

С храни и напитки:

Не се изисква специален хранителен режим или ограничения на определени видове храни и напитки по време на лечението с този продукт.

Бременност и кърмене:

- Бременност - Преди употреба на каквито и да е лекарствени продукти трябва да се консултирате с лекуващия си лекар или с фармацевт. В терапевтични дози ПарацетаМакс може да се прилага по време на цялата бременност.

- Кърмене - Преди употреба на каквито и да е лекарствени продукти трябва да се консултирате с лекуващия си лекар или с фармацевт. Използването на продукта е допустимо в периода на кърмене.
 

Шофиране и работа с машини:
Парацетамакс 500 мг не оказва влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

Важна информация за някои от съставките Парацетамкас:

Съдържа лактоза (като помощно вещество), което го прави неподходящ за пациенти с лактозна непоносимост. Поради наличието в състава на пшенично нишесте, този лекарствен продукт може да представлява опасност за хора с непоносимост и към глутен (глутенова ентеропатия).
 

ПАРАЦЕТАМАКС 500мг с други лекарствени продукти:

Моля, информирайте своя лекар или фармацевт, ако приемате или скоро сте приемали други лекарствени продукти, дори ако те не са Ви били предписани от лекар. Продължителната употреба на парацетамол може да промени ефекта на други лекарствени продукти.


За Ваша информация:

- При комбиниране с аминофеназон/амидофен/ ефектите взаимно се усилват и се повишава токсичността на двата продукта;
- Усилва се действието на кумариновите антикоагуланти;
- Фенобарбитал отначало може да засили ефектите на парацетамол върху централната нервна система, но след това може да понижи болкоуспокояващото му действие и да засили токсичността на продукта върху черния дроб;
- Оралните контрацептивни средства отслабват ефектите на парацетамол;
- Рифампицин намалява болкоуспокояващото му действие;
- Хлорамфеникол увеличава риска от засягане на костния мозък;
- Едновременна употреба с други лекарствени продукти, засягащи черния дроб увеличава риска от чернодробно увреждане.

 

Състав:

Лекарствено вещество в една таблетка: Парацетамол 500 мг. Помощни вещества: монохидратна лактоза, коповидон, микрокристална целулоза, пшенично нишесте, талк, магнезиев стеарат.

Начин на употреба:

Парацетамакс се приема през устата. Таблетката е предназначена за възрастни и деца, тежащи над 21 кг /от 6 години нагоре/. При възрастни и деца, чието тегло е повече от 50 кг, препоръчваната доза е до 6 таблетки дневно. Обичайната доза е 1 таблетка от 500 мг, която може да се повтори най-малко след 4 часа. В случай на силна болка или треска се препоръчват 2 таблетки от 500 мг през интервал от най-малко 4 часа. Да не се превишават 6 таблетки от 500 мг дневно, за период от 24 часа. При деца е задължително определянето на дозата да става на базата на телесното тегло. За информация са дадени дозите по години във връзка с приблизителното тегло. Препоръчваната доза е 60 мг/кг дневно, приемана на 4 или 6 часа дневно, т.е. 15 мг/кг на всеки 6 часа или 10 мг/кг на всеки 4 часа. - За деца с телесно тегло между 21 и 25 мг /приблизително между 6 и 10 години/ се прилага 1/2 таблетка през 4 часа, като не трябва да се приемат повече от 3 таблетки дневно. - За деца, които тежат между 26 и 40 кг /приблизително 8 до 13 години/, се препоръчва една таблетка, която се повтаря след 6 часа като не трябва да се приемат повече от 4 таблетки дневно. - За деца с тегло между 41 и 50 кг /приблизително между 12 и 15 години/ се прилага 1 таблетка през най-малко 4 часа, без да се превишават 6 таблетки дневно. Максимална доза: Общото количество парацетамол не трябва да превишава 80 мг/кг за деца с тегло под 37 кг и 3 г дневно за възрастни и деца с тегло над 38 кг. Честота на приложение: При деца приложението трябва да е равномерно разпределено, включващо и нощните часове, за предпочитане през 6 часови интервали, но не по-често от 4 часа. Бъбречна недостатъчност: При случай на тежка бъбречна недостатъчност минималните интервали между две взимания не трябва да са по-малки от 8 часа.