ПРОДУКТИ
Кошница

ТАБЕКС тб. 1.5мг x 100

ТАБЕКС тб. 1.5мг x 100
ТАБЕКС тб. 1.5мг x 100
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: 2365
32.55лв.
Купи

ТАБЕКС / TABEX таблетки 1.5 мг x 100

Продукт за отказване от тютюнопушенето. Съдържа активното вещество цитизин, което действа върху организма на пушача подобно на никотин. Приемането на Табекс води до постепенно прекратяване на зависимостта към никотин, респективно отказване на цигарите в рамките на 25 дни. Препоръчва се при хора, зависими от тютюнопушене (хроничен табакизъм), които искат да се откажат. Предлага се в удобна опаковка от 100 таблетки.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ТАБЕКС?

Съдържа: растителен екстракт - активната съставка цитизин е алкалоид, извлечен от растелнието Cytisus Laburnum – акацията „златен дъжд“. 
Не съдържа никотин или антидепресанти.

Намалява и постепенно прекратява зависимостта към никотин, без да създава дискомфорт и неприятно усещане по време на този процес. Една кутия е достатъчна за целия, 25-дневен курс на терапия.

ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ТАБЕКС:

Не приемайте ТАБЕКС при:

- Наличие на алергия (свръхчувствителност) към активното вещество цитизин или някоя от другите съставки на Табекс;

- наскоро прекаран инфаркт на миокарда или мозъчен удар. нестабилна стенокардия, нарушение на сърдечния ритъм (сърдечна аритмия), атеросклероза;
- бременност или кърмене. Относителни противопоказания за употреба на Табекс са:
- хромафинни тумори на надбъбрека;
- гастроезофагеална рефлуксна болест (връщане на стомашен сок в долната част на хранопровода, което се проявява с усещане за парене);
- психично заболяване (някои форми на шизофрения).

Обърнете специално внимание при употребата на Табекс:

Тъй като няма достатъчен клиничен опит за безопасното приложение на TABEX е необходимо внимание при пациенти с:

- исхемична болест на сърцето (нарушено кръвоснабдяване на сърдечния мускул);
- сърдечна недостатъчност (слабост на сърдечния мускул);
- артериална хипертония (високо кръвно налягане);
- мозъчно-съдови заболявания;
- запушване на кръвоносни съдове;
- бъбречни и чернодробни заболявания;
- хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза);
- язвена болест;
- диабет.

Няма достатъчен клиничен опит за безопасното приложение на Табекс също така и при деца под 18 години и възрастни над 65 години. Приложението на Табекс не се препоръчва при тези категории пациенти без предварителна консултация с лекар и преценка на съотношението полза/риск.

Прием на други лекарства:

Уведомете лекуващия си лекар, ако използвате лекарства като физостигмин, галантамин, статини, лекарства за понижаване на кръвното налягане, за лечение на туберкулоза, поради възможно засилване на нежеланите им реакции при едновременна употреба с Табекс. Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Прием на Табекс с храни и напитки:

Храната и напитките не оказват влияние върху действието на ТАБЕКС.

Бременност и кърмене:

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Ако сте бременна или кърмите не трябва да провеждате лечение с Табекс.

Шофиране и работа с машини:

Няма данни за неблагоприятно влияние на Табекс при извършване на дейности, които изискват повишено внимание и бързина на реакциите. Важна информация относно някои от съставките на Табекс Този лекарствен продукт съдържа лактоза. Ако имате непоносимост към някои захари е необходимо да съобщите на Вашия лекар преди да започнете лечение с Табекс.

Начин на употреба:

1-3 ден - по 1 таблетка 6 пъти дневно (през 2 часа). В тези дни се очаква постепенно намаляване броя на изпушените цигари. Ако резултатът е незадоволителен, лечението се прекратява и може да се повтори след 2-3 месеца. При задоволителен ефект (значително намален брой на цигарите) след 3~ия ден лечението продължава по схемата;

4-12 ден - по 1 таблетка на всеки 2,5 часа (5 таблетки дневно);

13-16 ден - по 1 таблетка на всеки 3 часа (4 таблетки дневно);

17-20 ден - по 1 таблетка на всеки 5 часа (3 таблетки дневно);

21-25 ден - по 1-2 таблетки дневно.

Окончателното прекратяване на пушенето трябва да стане на 5-я ден след започване на лечението. След края на лечебния курс, пациентът трябва да прояви воля и да не си позволява нито една цигара.
Ако сте приели повече от необходимата доза Табекс Ако сте приели доза, по-голяма от предписаната, може да почувствате гадене, ускоряване на сърдечния ритъм, затруднено дишане. Възможно е повръщане и разширяване на зениците. В такъв случай прекратете приема на Табекс и се консултирайте с лекар или се обърнете за помощ в най-близкото здравно заведение.

Нежелани реакции:

TABEX може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. При лечение с Табекс, особено в началото, са възможни следните нежелани реакции:

сухота в устата, промени във вкуса и апетита, гадене, повръщане, коремни болки, запек, диария;
главоболие, световъртеж;
сърцебиене, болки в областта на гърдите, ускоряване на сърдечния ритъм, леко повишаване на кръвното налягане;
сънливост, безсъние, повишена раздразнителност;
затруднено дишане;
болки в мускулите;
загуба на тегло, изпотяване.