ПРОДУКТИ
Кошница

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ-ХЕФЕ 50МЛ

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ-ХЕФЕ 50МЛ
ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ-ХЕФЕ 50МЛ
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: a3514
3.55лв.
Купи

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ-ХЕФЕ

 

Какво съдържа тази листовка
1. Какво представлява Тинктура Кастелани-Хефе и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Тинктура Кастелани-Хефе
3. Как да използвате Тинктура Кастелани-Хефе
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Тинктура Кастелани-Хефе
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Тинктура Кастелани-Хефе и за какво се използва
Тинктура Кастелани-Хефе е комбиниран лекарствен продукт, който съдържа активните вещества: фенол, резорцинол и борна киселина с антибактериално и противогъбично действие. Антисептичният ефект на фенола и резорцинола се свързват с добрата им разтворимост в липиди и свойството им да повлияват физиологичната активност на белтъците (да ги денатурират). Фенолът и резорцинолът притежават и противосърбежно и локално обезболяващо действие. Противомикробното действие на борната киселина също най-вероятно се дължи на свойството й да повлиява физиологичната активност на белтъците. Освен това тя притежава и кератопластично и адстрингентно действие.
Като комбинация лекарственият продукт действа антисептично, локално обезболяващо, противосърбежно и адстрингентно.

Лекарственият продукт е предназначен за локално лечение на повърхностни дерматофитози, остри и хронични екземи; хиперкератози при възрастни и деца над 7 години.
Ако след 7 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Тинктура Кастелани-Хефе

Не използвайте Тинктура Кастелани-Хефе
- ако сте алергични към фенол, резорцинол, борна киселина или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
- ако сте бременна;
- при деца под 7 годишна възраст;
- нарушена цялост на кожата.

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или, фармацевт или медицинска сестра, преди да използвате Тинктура Кастелани-Хефе.
Само за прилагане върху кожата.
Тинктура Кастелани-Хефе не трябва да се прилага върху открити рани, лигавици, в очите и устната кухина. Да не се нанася върху обширни участъци от кожата.
Ако след едноседмично приложение няма положително повлияване, или състоянието се влоши, трябва да се направи консултация с лекар.

Други лекарства и Тинктура Кастелани-Хефе
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства.
Не са описани неблагоприятни лекарствени взаимодействия. По време на лечението с Тинктура Кастелани-Хефе не се препоръчва едновременното използване с други лекарствени продукти за прилагане върху кожата.
Освен ако не е назначено от лекар, трябва да се избягва прилагане на същото място на средства, съдържащи алкохол; излющващи средства; сапуни и препарати съдържащи абразивни съставки; козметика и сапуни с изсушаващ ефект; медицинска козметика.

Бременност и кърмене
Тинктура Кастелани-Хефе е противопоказан по време на бременност. Няма данни дали след прилагане върху кожата Тинктура Кастелани-Хефе се отделя в кърмата. При кърмачки не трябва да се прилага за лечение на засегнати области от кожата, локализирани върху млечните жлези.

Шофиране и работа с машини
Тинктура Кастелани-Хефе не оказва влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

3. Как да използвате Тинктура Кастелани-Хефе

Винаги използвайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар, или фармацевт или медицинска сестра. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Засегнатите кожни участъци да се намазват с напоен с лекарствения продукт памучен тампон 1-2 пъти дневно. Лечението може да продължи до 1 месец.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Тинктура Кастелани-Хефе
При неправилна употреба и във високи дози са възможни следните прояви на остро предозиране: локално - еритем, възпаление, некроза; системни реакции - гадене, повръщане, диария, болки в корема, обща слабост, главоболие, световъртеж, колапс, гърч. Нервната система е особено уязвима и проявите на интоксикация могат да бъдат с възбудна или депресивна симптоматика. Възможни са случаи и на хронично предозиране - нарушение на функцията на черния дроб, жълтеница, разранявания, анорексия, стомашно-чревни нарушения, нарушена менструация, алопеция, анемия. Резорцинът може да повиши активността на щитовидната жлеза. Лечението е симптоматично, в болнични условия.

Ако сте спрели употребата на Тинктура Кастелани-Хефе
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар, или фармацевт или медицинска сестра.

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

При локално приложение са възможни следните нежелани лекарствени реакции: еритем, алергичен контактен дерматит (сърбеж, оток, зачервяване, папули, везикули, корички и люспи), като прояви на свръхчувствителност.
При приложение на лекарствения продукт върху кожа с ненарушена цялост и малки участъци, не се очакват системни нежелани реакции (гадене, повръщане, главоболие, световъртеж). Въпреки това, има отделни съобщения за хематологични (метхемоглобинемия) и неврологични (гърчове, кома) нежелани реакции след прилагане върху кожата.

5. Как да съхранявате Тинктура Кастелани-Хефе

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява под 25°С.
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху етикета или картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Срок на годност след първоначално отваряне на опаковката - 1 месец.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Тинктура Кастелани-Хефе
- Активните вещества са: фенол, резорцинол и борна киселина
100 g продукт съдържа: 0.8 g борна киселина, 3.5 g фенол, 8 g резорцинол
- Другите съставки са: етанол 96% об./об., пречистена вода, ацетон и калиев метабисулфит.

Как изглежда Тинктура Кастелани - Хефе и какво съдържа опаковката

Разтвор за кожа, опакован в тъмни стъклени бутилки от 50 ml, затворени с пластмасови капачки се поставят в картонена опаковка заедно с листовка: информация за потребителя.
За прилагане върху кожата.

Притежател на разрешението за употреба и производител:
ХИМАКС ФАРМА ЕООД
1618 София,
ул. Горица 8 А
тел.: 02 856 31 43, факс: 02 955 42 78
имейл: info@chemaxpharma.com

Дата на последно преразглеждане на листовката: май 2012.