ПРОДУКТИ
Кошница

ТИЪРС НАТУРАЛЕ II колир 15 мл.

ТИЪРС НАТУРАЛЕ II колир 15 мл.
ТИЪРС НАТУРАЛЕ II колир 15 мл.
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: 342
10.63лв.
Купи

Листовка за пациента

Уважаеми пациенти,

• Този лекарствен продукт се отпуска без лекарско предписание.

• Моля прочетете внимателно тази листовка, преди да започнете употребата на лекарствения продукт.

Тя съдържа важна за Вас нформация.

• Пазете тази листовка, Вие може да поискате да я прочетете отново.

• Ако имате допълнителни въпроси, обърнете се към лекуващия лекар или фармацевт.

В листовката можете да намерите информация за:

1. Какво представляват капките TEARS NATURALE® II и за какво се използват

2. Преди да използвате TEARS NATURALE® II

3. Как да се използват TEARS NATURALS® II

4. Възможни нежелани лекарствени реакции

5. Съхранение на TEARS NATURALE® II

TEARS NATURALE® II eye drops, solution

(ТИЪРС НАТУРАЛЕ П капки за очи, разтвор)

Състав (всеки милилитър съдържа):

Декстран 70 и хипромелоза (хидроксипропил метилцелулоза, Е464), поликватерниум-1 (POLYQUAD) - като консервант, боракс (Е285), натриев хлорид, калиев хлорид (Е508), и пречистена вода. Добавят се и много малки количества хлороводородна киселина и/или натриев хидроксид за поддържане на нормално киселинно ниво (за нагл.на рН).

1. ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА TEARS NATURALE

TEARS NATURALE П се използват при състояния на сухота в окото, както и за лечение и профилактика на оплакванията, свързани с тях.

Предназначени са също така и за временно облекчение на паренето и дразненето, дължащи се на сухота в окото, както и за защита от допълнително възпаление. За временно успокояване на общия очен дискомфорт при леко дразнене (леки възпаления), както и при излагане на вятър или слънце, прах, пушек, климатични инсталации и продължителна работа с компютър. Сухи очи.

Вашите сълзи представляват една необикновена течност.

Те имат много важно предназначение. Сълзите съдържат точно определени естествени компоненти, които образуват защитен слой върху очите наречен слъзен филм. Слъзният филм предпазва и непрекъснато овлажнява Вашите очи, запазва ги здрави и Ви осигурява чувство за комфорт.

При някои хора се наблюдава намалена или нарушена слъзна секреция (липса на важни компоненти), което води до разрушаване на слъзния филм и образуване на сухи петна върху роговицата (повърхността на окото). В резултат на това се появяват симптомите на сухи и чувствителни очи - дразнене, сърбеж, зачервяване, умора, чувствителност към ярка светлина и общ очен дискомфорт. Учудващо е, че понякога в стремежа си да компенсира сухотата и запази окото влажно, организмът отделя повече сълзи. В тях, обаче, липсват необходимите компоненти и проблемът продължава.

Тези оплаквания се срещат най-често при възрастни пациенти и то предимно жени. Секрециите в организма, включително и на сълзи, намаляват със стареенето му. Неблагоприятната околна среда като: сух въздух, смог, тютюнев дим, вятър също могат да засилят, изброените по-горе симптоми. Алергиите, липсата на витамини и някои заболявания като артрит, често, също причиняват нарушаване на слъзния филм.

 TEARS NATURALE® II капки за очи са представител на група лекарствени продукти, известни като изкуствени сълзи. Те съдържат DUASORB®- водоразтворима полимерна система (декстран 70 - 0.1% и хипромелоза - 0.3%), която заедно с естествените сълзи осигурява комфорт и бързо, но трайно облекчение и премахване на сухотата в очите; както и облекчение при дразнене. TEARS NATURALE II съдържат не-дразнещия консервант поликватерниум-1 (POLYQUAD 0.0011%)

TEARS NATURALE II е течност (прозрачен, безцветен разтвор) и се доставя в пластмасови шишенца от 5 ml, 10 ml или 15ml (тип DROP-TAMER®) с капачка на винт. (Не е задължително всички разновидности опаковки да се предлагат на пазара.)

2.  ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ TEARS NATURALE

Не използвайте TEARS NATURALE II...

• Ако имате свръхчувствителност (ако сте алергични) към някое от вещества, включени в състава на лекарствения продукт. Обърнете по-голямо внимание при употребата на TEARS NATURALEI I...

• Ако почувствате продължително зачервяване или дразнене на окото или ако състоянието му се влошава, или не се променя в продължение на 72 часа, незабавно прекратете употребата и се консултирайте с лекар.

Бременни жени

Не се очакват вредни ефекти по време на бременност.

Шофиране или работа с машини

Възможно е непосредствено след поставянето да установите, че зрението ви е замъглено - това е краткотрайно. Изчакайте докато зрението ви се проясни и едва тогава шофирайте или работете с машини.

TEARS NATURALE II и използване на други лекарствени продукти

Ако използвате други лекарствени продукти, за локално приложение в окото, трябва да се спазва интервал (от 10 до 15 минути) между отделните накапвания.

3.  КАК ДА СЕ ИЗПОЛЗВА TEARS NATURALE II

 Обичайна дозировка

Накапват се по 1-2 капки в конюнктивния сак на засегнатото око/очи/ толкова пъти, колкото е необходимо през деня за облекчаване на симптомите на сухота или дразненето в окото или както е предписано от вашия лекар.

КАК СЕ ИЗПОЛЗВА?

1. Вземете шишенцето с TEARS NATURALE П и огледало.

2. Измийте ръцете си.

3. Отвъртете капачката.

4. Задръжте шишенцето между пръстите-така, че да сочи надолу.

5. Наклонете глава назад. Разтворете клепача, с почистените вече пръсти, така че да се образува "джоб" между него и окото. Капката трябва да попадне именно на това място.

6. Доближете връхчето на шишенцето близо до окото. Използвайте огледалото, ако ще ви улесни.

7. Не докосвайте окото или клепача, заобикалящата окото площ или други повърхности с връхчето на шишенцето. В противен случай има опасност от замърсяване на капките.

8. Внимателно стиснете шишенцето (в основата), за да изпусне една капка TEARS NATURALE II.

9. След като накапете TEARS NATURALE II отпуснете долния клепач и мигнете няколко пъти, за да може течността да се разнесе /покрие/ по повърхността на окото.

10. Повторете същите стъпки и с другото око, ако ви е предписано да накапвате и в двете очи.

11. След употреба, веднага поставете капачката на шишенцето и го затворете добре.

12. Използвайте винаги само едно шишенце.

Ако капката не попадне в окото - опитайте отново.

Ако поставите в окото по-голямо количество от TEARS NATURALE Н, не се притеснявайте -по-голямото количество капки не може ви навреди и да доведе до проблеми. Може да изплакнете окото/очите с хладка вода.

Ако използвате и други капки за очи, изчакайте поне 10 до 15 минути между поставянето на TEARS NATURALE II и другите капки за очи.

4.  ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Допуска се, че както при употребата всички лекарствени продукти и при TEARS NATURALE П, при някои пациентите, могат да се наблюдават някакви нежелани лекарствени реакции

Наблюдаваните нежелани лекарствени реакции са много редки.

Нежелани лекарствени реакции в окото: дискомфорт; дразнене; зачервяване. Тялото като цяло - нежелани лекарствени реакции: отсъствие на лечебен ефект.

Ако забележите някаква друга нежелана лекарствена реакция, различна от вече описаните, консултирайте се с лекар или фармацевт.

5. СЪХРАНЕНИЕ НА TEARS NATURALE II

Опаковката трябва да се изхвърли четири седмици след първоначалното отваряне, за да

бъдат избегнати евентуални инфекции. Напишете дата на отваряне върху опаковката, на означеното за това място, върху етикета и/или картонената кутия (отбелязани с ОТВОРЕНО).

Отворено на:

Капките трябва да се съхраняват на сигурно място - недостъпно за деца.

Съхранявайте при температура под 25°С.

Внимание: капките TEARS NATURALE® Н не трябва да се замразяват.

Винаги съхранявайте шишенцето добре затворено.

Не използвайте капките след изтичането на срока нагодност, отбелязан върху шишенцето и картонената кутия.

Не използвайте TEARS NATURALE П ако цвета на разтвора е променен или е помътнял.

Не използвайте TEARS NATURALE П ако забележите, че предпазния пръстен на капачката е повреден/скъсан.