Омега 3 мастните киселини

са есенциални мастни киселини, което означава, че те не могат да бъдат синтезирани от организма ни, но са от жизнено важно значение за нормалния метаболизъм.
Омега 3 мастните киселини са алфа линоленовава киселина, ейкозопентаенова (ЕПК) и докозахексаенова киселина (ДХК).

  • Ейкозапентаеновата киселина оказва благоприятно влияние върху кръвоносните съдове и формирането на миелиновата обвивка на нервите (тази обвивка е необходима за правилното предаване на нервните импулси в организма).
  • Докозахексаеновата киселина отговаря за приблизително 20% от сивото вещество в мозъка, освен че спомага за поддържане на вниманието, мисленето и координацията, тя има положителен ефект и върху сърдечно-съдовата система и развитието на ретината и зрителната острота.
  • Алфа-линоленовата киселина се преработва от ензимите в черния дроб и служи като суровина за производството  на ейкозапентаеновата киселина и докозахексаеновата киселина.


Най- добрият начин да си осигурим омега 3 мастни киселини е от храната. Рибата е богата на омега 3 мастни киселини особено сьомгата, скумрията, херингата и сардините. Консумацията й два пъти седмично е достатъчна за нуждите на организма. От всички видове ядки, орехите съдържат най-много омега-3, както и фибри, белтъчини и желязо. В соята и боба се съдържа голямо количество омега 3 мастни киселини, което ги прави подходящи за консумация от вегетарианци и вегани. Могат да бъдат консумирани под формата на готвени ястия и салата. Семената от чиа, наречена още „супер храна“, съдържат както омега-3 мастните киселини, така и омега-6, които имат пряко положително отношение към имунитета и потискането на възпаленията в организма. Маслото от черен дроб на треска е богато не само на омега 3 мастни киселини, но на витамин A и витамин D. Първоначалната му популярност е била свързана със съдържанието му на тези два витамина, а не на омега-3 мастни киселини. 

Омега 3 киселините също така се предлагат и под формата на хранителни добавки. Те са често предпочитан метод от все повече хора, тъй като забързаното ежедневие в наши дни, както и неправилното хранене са сред основните причини да си набавим необходимите за организма вещества. 

Хранителни добавки, съдържащи необходимите за тялото Омега 3 киселини може да разгледате ТУК