Витамин Д

е известен не само с неговата превантивна роля срещу рахитоподобни състояния, но и с особено благоприятното му въздействие върху имунната и нервната система. Витамин Д принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини, като в природата се среща изключително рядко. Под формата на активен витамин съществува най-вече в продуктите от животински произход, сред които се открояват мазните риби (сьомга, скумрия), черният дроб, кравето масло и яйчният жълтък. Мастноразтворимият витамин съществува в няколко разновидности, но с лекарствено значение са само витамин D2 (ергокалциферол) и витамин Д3 (холекалциферол), които са близки по структура, свойства и действие върху организма.
        Витамин Д2 и Д3 могат да бъдат приети чрез храната. Витамин Д2 се съдържа в по-голямо количество в храните от растителен произход, а Д3- в храните от животински произход. Освен това витамин Д3 може да се синтезира в дермата по следния механизъм от 7-дехидрохолестерол под действието на UV- лъчите се получава холекалциферол (витамин Д3). Това е важно, защото всички нискомаслени диети лишават организмa от необходимите количества холестерол за синтез освен на витамин Д3 и на полови хормони. Витамин Д се отлага в бъбреците, черния дроб. Превръщането на витамин Д3 в активна форма (калцитриол) се осъществява в бъбреците, ето защо при бъбречна недостатъчност може да се наблюдава дефицит на витамин Д, следователно нарушена калциево-фосфорна обмяна в организма, понижен имунитет и много други.


Функции на витамин Д в организма:


•    регулира обмяната на калций и фосфор в организма. Той играе важна роля в процесите на усвояването им, както и в правилното им използване. Това спомага за запазване на здравината на костите и зъбите.
•    повишава ефективността на имунната система срещу различни болестотворни микроорганизми. 
•    потиска развитието на автоимунни заболявания като диабет, ревматоиден артрит, лупус и множествена склероза.
•    е изключително мощен противовъзпалителен агент.
•    оптималните количества оказват превантивна роля срещу развитието на диабет (тип 1 и 2), а същевременно панкреасът се нуждае от достатъчно количество витамин Д, за да може да секретира инсулин.
•    Имуномодулиращо действие, прилагано при кожни проблеми (акне, псориазиз, дерматит, екзема)
Неоходим дневен прием на витамин Д за новородени и кърмачета е 400IU, подрастващи и възрастни до 65 години между 400-800 IU, за хора над 65 години 800 IU. При дефицит и здравословни проблеми се изисква прием на по-големи дози за определен период от време. Не забравяйте, че витамин Д е мастноразтворим витамин и се натрупва в организма.

 

Хранителни добавки, съдържащи Витамин Д и неговите разновидности може да разгледате ТУК