Витамин Ц

известен още като аскорбинова киселина, е есенциален за човешкия организъм. Този водо-разтворим витамин е широко разпространен в цитрусовите плодове (лимон, портокал, грейпфрут), в зелено-листните салати, спанак, червени чушки, броколи, киви и други.


Изключителни са ползите за организма от витамин Ц. На първо място неговата антиоксидантна и противовирусна активност. Съществуват проучвания, които твърдят , че приема на високи дози витамин Ц (1-2грама дневно) по време на боледуване от настинка и грип, намаляват разпространението на вируса и повишават съпротивителните сили на организма.  Витамин Ц действа ободряващо, има благоприятен ефект върху хроничната умора. Изключително важна е ролята на витамин Ц в „зреенето“ на колагена в организма. Недостигът на този витамин може да доведе до непълното функциониране на колагена и слабост на съединителната тъкан, което е една от причините за получаване на разширени вени, повърхностни капиляри. 
Витамин Ц е необходим за усвояването на желязото от зелено-листните салати, това е особено важно за вегетарианците, за които това е единствения начин за набавянето му, тъй като не консумират месо. Пушачите имат по-висока необходимост от витамин Ц.
     
При пълноценно хранене организмът си набавя необходимото количество витамин Ц, в останалите случаи е добре да го набавяме по формата на хранителна добавка. Обичайната дневна доза от витамин Ц е 40-70мг за деца и подрастващи до 18 години, за възрастни от 70-90мг. Това е количеството, от което се нуждае нашият организъм, естествено, когато приемаме по-високи дози, голяма част от витамин Ц се елиминира чрез урината. Когато говорим за добавки е хубаво да отбележим някои различия в продуктите и технологиите на производство. Витамин Ц се среща на пазара под формата на таблети, капсули, ампули, сиропи, желирани пастили.  Обърнете внимание, че има продукти с незабавно освобождаване и такива с удължено действие. Формите с удължено действие осигуряват почти пълна абсорбция на заложеното количество витамин Ц. Витамин Ц се среща под формата на различни естери в хранителните добавки: натриев аскорбат, аскорбинова киселина с биофлавоноиди, популярната форма Ester-C ( която включва калциев аскорбат, дехидроаскорбат, калциев треонат, ксилонат и ликсонат)*. Патентованата формула Ester-C, осигурява от 3-4 пъти по висока бионаличност на витамин Ц в организма. Подходящи комбинации са витамин Ц с биофлавоноиди (растителни полифенолни съединения с мощна антиоксидантна активност). 
Важно е да се осигури ежедневен прием на витамин Ц за организма, за предпочитане от храната, но при необходимост- има качествени хранителни добавки. 

* Johnston CS, Luo B. Comparison of the absorption and excretion of three commercially available sources of vitamin C. J Am Diet Assoc 1994;94:779-81

 

Хранителни добавки, съдържащи в състава си Витамин Ц (а и не само) може да намерите ТУК