Ползите от пиенето на топла вода с лимон сутрин

Преди да опишем ползите от пиенето на топла вода с лимон сутрин, ще коментираме възпалителния процес. Един от факторите за отключване на възпалението е ниското рН в организма. Възпалителният процес е началния етап на боледуването. Стресът, гневните емоции понижават рН в организма. Ето защо, за да се предпазим от болести, трябва да поддържаме алкализиран нашия организъм (с рН около 7,35). Стандартното рН на кръвта е около 7,35-7,45.

Създайте си навик сутрин след събуждане да приемате чаша с топла вода. Тя ще пречисти Вашите стомах и черва от шлаката, която е останала от храносмилането през деня, и ще ги подготви за следващите порции храна. Освен това организма ще се хидратира.

В лимона се съдържат две слаби органични киселини- лимонена и ябълчена, които действат като буфер и регулират рН, ето защо въпреки, че лимонът е кисел продукт, той действа алкализиращо на организма. Освен това в организма те имат важно участие в метаболитни пътища на разграждане на белтъци, мазнини и въглехидрати и произвеждане на енергия.

Затова сутрешният ритуал с чаша топла вода с лимон Ви дава следните ползи:

  1.        Подобрява храносмилането и подпомага перисталтиката
  2.        Повишава имунната система (съдържа витамин Ц)
  3.        Хидратира организма
  4.        Пречиства и действа диуретично
  5.        Дава енергия
  6.        Намалява възпаленията в организма
  7.        Антивирусно действие

Важни правила при приготвяне на топла вода с лимон: приемайте топла вода, а не гореща или студена- те ще стресират организма. На една чаена чаша с вода е достатъчно да изстискате 1 резен лимон с дебелина около 1 см. Пийте водата бавно и на глътки. След като я изпиете изплакнете устата с чиста вода, тъй като лимонената киселина уврежда емайла на зъбите.

Ако вече имате навика да пиете топла вода с лимон сутрин, то сега през студените месеци можете да добавите и малко парче джинджифил.

Пробвайте поне за 1 месец да пиете сутрин топла вода с лимон и сами ще се убедите в ползите, които Вашият организъм ще получи.