Глухарчето

е широко разпространено по поляни, градини и посеви у нас. Много хора не знаят, но от корена до цветовете, глухарчето е пълно с различни биологични вещества, които имат лечебно и изчистващо действие върху човешкия организъм. Принадлежи към семейство Lactuceae, тъй като при откъсване отделя бял вискозен сок, подобен на латекс. В книгите за билколечение глухарчето е известно като Taraxacum, което идва от старогръцки и означава „възпаление на око“, тъй като в миналото са го използвали за лечение на очни възпаления. В днешно време се използва наземната зелена част (листа) за приготвяне на салати. Листата са богати на витамин А, Ц, К и Е, фолиева киселина, фибри. Фибрите спомагат за изчистване на стомашно-чревния тракт и помагат при състояния на запек


Цветовете и листата са богати на полифенолни съединения (хлорогенова, цикорова кисели), които са мощни антиоксиданти и предпазват клетките от оксидативен стрес.   Освен това те проявяват противовъзпалително и диуретично действие.

Чай от стъблата, листата и цветовете на глухарчето може да се използва за изчистване на тялото от токсини, подобряване работата на черния дроб и храносмилателната система.   


Коренът от глухарче е богат на инулин, каротеноиди, пектин, минерали. Наличието на инулин помага за изчистването на стомашно-чревния тракт от патогенни бактерии, подпомага контролирането на теглото. В някои проучвания се провеждат изследвания с екстракти от корени глухарче, за да се проследи влиянието му върху намаляване на кръвната захар и триглицеридите в организма.


Екстрактът от глухарче намира широко приложение в ежедневието ни: детокс на черния дроб, диуретично действие, подкрепя храносмилането, намалява оксидативния стрес и нивата на кръвна захар, повлиява възпалението и повишава имунитета

 

Хранителни добавки, съдържащи в състава си глухарче може да разгледате ТУК