Джинджифил – храна или лекарство?

Китайска поговорка гласи: „ Храната и лекарствата споделят един и същ корен (произход)“. Джинджифилът е олицетворение на тази сентенция. Изключително популярен в азиатската и индийската кухня, заради своя остър парлив вкус с аромат на лимон, прилаган в различни ястия и напитки. Със същата известност се ползва в традиционната медицина на тези народи.
Благодарение на Марко Поло, джинджифилът (Zingiber officinale),  се разпространява в Европа през тринайсети век. Популярен е с действието си на афродизиак. Използваемата част е коренът на растението, в който се съдържа основното активно вещество джинджирол- антиоксидант с противовъзпалително действие, който обезврежда свободните радикали в организма и намалява оксидативния стрес. Намалява гаденето и прилошаването по време на път в превозни средства (кола, автобус, лодка), за това е включен в различни продукти против гадене при пътуване.
Изследване публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine показва, че джинджифилът успешно намалява симптомите на менструални болки, крампи, главоболие, свързани с месечния период на жената. Джинджифилът оказва благоприятно влияние върху чревната перисталтика, храносмилане и подуване на корема. Джинджифилът е всепризнат при настинки, болки в гърлото, хрема, отпадналост, има антибактериално и загрявашо действие.


През зимата лесно може да си приготви естествен имунен еликсир с корен от джиндцифил, лимон и мед. Коренът от джинджифил се настъргва, добавя се нарязан на ситно 1 лимон с кората, всичко то се слага в буркан и се залива с няколко лъжици мед, разбърква се и може да се съхранява до 2-3 седмици в хладилника. Може да добавяте 1 чаена лъжичка от сместа към вашия билков чай.


Тук е важно да се отбележи, че хора със гастрит или чувствителен стомах, трябва да са внимателни с приема на джинджифил в суров вид, заради парливите свойства на корена, които могат да раздразнят стомаха. В този случай удачен вариант е прием на хранителни добавки, съдържащи екстракт от джинджифил.
Приложение намира етеричното масло от джинджифил в профилактика на устната кухина- премахва лошия дъх.

Начин на употреба: 2 капки масло от джинджифил се разтварят в 100мл топла вода и се жабури. Използвайте висококачествено етерично масло.


Древният китайски философ и учител Конфуций е изисквал винаги на трапезата му да присъства корен от джинджифил, защото още тогава се е знаело за полезните му свойства.

 

Хранителни добавки, съдържащи джинджифил може да разгледате ТУК