Жълтият кантарион

е тревисто растение с нежни жълти венчелистчета, разпространено широко у нас по поляни, около пътеки в планините. В народната медицина се използва горната част на растението-  цветовете и листата със стъблата. Вярва се, че билката е най-лековита, когато се бере на Еньовден (24 юни). Не случайно много от обредите на този празник са свързани с използването на жълт кантарион- момите гадаят дали ще се омъжат, кичат венците си с жълтите цветове на звъничето.

Богатият биохимичен състав на жълтия кантарион, определя многобройни лечебни свойства: успокояващо, тонизиращо, антидепресантно, ранозаздравяващо, омекотяващо, антисептично, диуретично, антибактериално. В последните години набира популярност, заради антидепресантото си действие, което се дължи на съдържащите си хиперицин и хиперфорин.

Хиперицинът е нафтодиантрон (от групата на антрахиноновите полифенолни съединения), който повлиява обратното поемане на серотонин и други невротрансмитери в пресинаптичната цепка между невроните.

Хиперфоринът има подобен механизъм на действие, но за разлика от хиперицинът, стимулира чернодробните езними CYP3A4 и CYP2C9, което може да има негативен ефект при едновременно приемане с лекарства, които се метаболизират през тези ензими (антихипертензивни лекарства, хормони). 


Важно е, когато се приемат хранителни добавки с жълт кантарион, да се консултирате с лекар или фармацевт за евентуални взаимодействия, ако успоредно сте на лекарствена терапия.
Екстрактът от жълт кантарион се прилага при леки форми на депресия, тревожност, безсъние, безпокойство, нервност, липса на настроение.

В народната медицина жълтия кантарион се използва под формата на отвара за промивки на устната кухина (антисептично и антибактериално действие). Чай от билката се използва за успокоение на нервната система, както и при гастрит, язва на стомаха. Приготвят се билкови мехлеми с маслен извлек от билката и прополис за намазването на трудно заздравяващи рани, леки изгаряния, суха кожа, напукани пети. Запарка от звъниче се използва за обтриване на кожата на лицето при акне
Жълтият кантарион намира широко приложение в нашето ежедневие, заради изключителните си лечебни свойства.

 

Хранителни добавки, съдържащи в състава си жълт кантарион може да разгледате ТУК