Билката златен корен

е популярна в народната медицина като кралска корона, роза-корен, пръчката на Аарон, е многогодишно растение, разпространено в северните части на Европа, Азия и Северна Америка. В България е защитено растение, вписано в Червената книга в категория „критично застрашен“. Среща се по каменисти и скалисти места по високите части на Стара планина, Пирин и Рила.

Златният корен попада в групата на билките с адоптогенно действие. Адаптогените са уникални лечебни растения. Те балансират, възстановяват и защитават организма. Според натуропата Едуард Уалес адаптогените нямат определен механизъм на действие, но те помагат на организма да реагира адекватно на стресови ситуации и умора, както на физическо, така и на психо-емоционално ниво, възстановявайки баланса в тялото. За първи  път руският учен Н. В. Лазарев през 1947г. описва положителното действие на адаптогените върху организма при стрес.

Златният корен e билка, използвана в традиционна китайска медицина, като средство за повишаване на физическата и умствена издръжливост. Има проучвания, в които се установява благоприятното действие на златния корен при състояния на умора, хронична умора и т. нар. “burnout” синдром (състояние на повишено умствено, емоционално и физическо изтощение). Тази билка подпомага организма да се справи с високите нива на стрес, намаля напрежението. Споменава се за благоприятното повлияване на леки форми на тревожност
В някои проучвания се споменава, че екстрактът от златен корен подобрява менталните (умствени) функции. Той се използва за тонизиране на целия организъм. Много спортисти го прилагат за справяне с натоварената си програма. 

Стандартизацията на екстрактите се извършва по два основни компонента розавин и салидрозид. В химично отношение розавин е канелен алкохол гликозид, а салидрозид е тирозол глюкозид. Обикновено съотношението по между им е 2 към 1 в полза на розавин. На пазара екстрактът от златен корен се предлага под форма на течни екстракти, таблети, както и в комбинации с други продукти- магнезий, ашваганда, витамин Б6 и други. 

 

Хранителни добавки, съдържащи Златен корен в състава си може да разгледате ТУК