Какво да правим ако стане Запечено?

Констипацията (запекът) се определя като дефекация с честота на изхожданията не повече от 3 пъти седмично, като фекалиите са с твърда консистенция. Причините могат да бъдат от различно естество- намален прием на вода и фибри в хранителния режим, прием на лекарствени продукти (диуретици, антидепресанти, опиати и други), заседнал начин на живот, пътуване, физиологични проблеми и заболявания, хормонални промени.
Преди да се пристъпи към различен набор от лекарства и медицински изделия на пазара е добре, чисто физиологично да повлияем запека. 

А именно:
1. Прием на вода. Достатъчно вода. Започнете деня си с 2 чаши топла вода на гладно, така ще изчистите червата от останалите шлаки и ще подготвите цялата храносмилателна система да започне да работи. Приемът на достатъчно количество вода ще доведе до омекотяване на фекалната маса и по-лесната дефекация.
2. Консумиране на храни богати на фибри. Чудесен старт на деня е закуска с овесени ядки (най-добре сварени). От плодовете са подходящи: ябълки, смокини, сини сливи и череши.
3. Спорт. Поддържането на здравословен тонус на коремните мускули, подобрява изхожданията.
4. Правилна поза по време на дефекация. Създаването на тоалетна чиния  е улеснило живота на човек, но и допринесло за задълбочаване на проблемите със запека. При правилна поза -краката са повдигнати така че да правят остър ъгъл с таза, а не прав ъгъл, както при седенето. Може да използвате ниско столче или табуретка, за да подпрете краката.

 

Ако все пак попаднете в ситуация на запек и състоянието е остро еднократно, тогава подходящи са стимулиращите лаксативи:

  •          чай от сена (майчин лист), зърнастец или билкови таблетки, които ги съдържат.
  •          лекарствени продукти, съдържащи бизакодил или содиум пиколинат.

Стимулиращите лаксативи усилват перисталтиката (движението) на червата в резултат, на което се стига до изхождане. Не са препоръчителни за дългосрочен прием, тъй като се развива привикване като е необходимо да се увеличи дозата, за да има терапевтичен ефект. Могат да предизвикат болка в областта на корема.

Другата голяма група са осмотични лаксативи:

Осмотичните лаксативи предизвикват секреция на вода в червата, фекалната маса се омекотява, набъбва, което води до успешна дефекация. Подходящи са за дългосрочен прием, при хемороиди (заради „по-мекото“ им действие), не предизвикват болка в корема и не водят до привикване.

Интересни са продуктите съдържащи екстракт от индийски бял живовляк Psyllium, така наречения хуск. Това са люспи, богати на полизахариди, приети в организма те абсорбират водата, набъбват, покриват чревната лигавица с муцин (слуз), което улеснява изхожданията. Много е важно хускът да се приема на гладно с голямо количество вода 500-600мл, в противен случай, лечението би било неефективно.

Хипократ е казал „ Всички болести започват от червата“, за това е добре да се грижим за нашите тела и да живеем природосъобразно.