Какво представлява кетонната диета и какво трябва да знаем за нея

През последните години особена популярност придоби кетонната диетата. Това е режим на хранене, свързан с висок прием на храни, богати на мазнини (около 75%), по-малко протеини (около 15-25%) и съвсем малко въглехидрати (5%). При тази ниско въглехидратна диета организма получава енергия не от глюкозата (резултат от разграждането на въглехидратите), а от кетоните, които се получават при метаболизма на мазнините в черния дроб. 
В периода на ниска консумация на въглехидрати, организма започва да гори отложените мазнини до кетони, които захранват с енергия черния дроб, мускулите и мозъка. Това мобилизиране на организма, наподобява състояние на гладуване, само, че в този случай не сте гладни и имате достатъчно енергия през деня. За правилна кетонна диета за топене на мазнини е необходимо конкретно съотношение между мазнините, протеините и въглехидратите. Важно е също да се спазва определен часови диапазон в който да се яде около 6 часа на ден. Например между 10.00ч. и 16.00ч. всеки ден се храните, а извън тези часове да не приемате храна. Освен това е желателно да пиете много вода през деня.


Какви храни да приемате?


Естествени мазнини като краве масло, зехтин. Пълномаслени мляко и млечни продукти, сирена (гауда, чедар, пълномаслен кашкавал), яйца, риба (сьомга, сьомгова пъстърва), месо (говеждо, телешко) от зеленчуците са подходящи авокадо, маслини, броколи, карфиол, различни видове зелени салати (маруля, рукола, айсберг- богати на калий), тиквички, чушки и много ядки (бадеми, кашу, орехи, фъстъци) и други.  

От плодовете с ниско въглехидратно съдържание са малини, къпини, боровинки,  ягоди и сливи, лимон


Какви храни да избягвате?


Високо въглехидратните храни като ориз, картофи, различни видове паста, хляб и тестени изделия, захар и сладкиши, газирани напитки, бира и др.
Важно! Преди да започнете тази диета трябва да се информирате добре какви храни да консумирате, както и да се консултирате с диетолог дали е подходяща за Вас. Това е особено важно за хора, които страдат от диабет или високо кръвно налягане, тъй като при тази диета се намалява количеството на отделения инсулин в организма, поради понижения прием на въглехидрати от храната.

 

Хранителни добавки, съдържащи в състава си кетон може да разгледате ТУК