Какво е коензим Q10 и какви са неговите ползи за организма

 

Много се говори за коензим Q10, особено в козметиката, където добавен към кремовете, забавя стареенето на кожата. В последните години обаче, коензим Q10 придоби и друга популярност, свързана с участието му в хранителни добавки при високо кръвно налягане, холестерол и др.
Всъщност коензим
Q10 е антиоксидант, който участва в енергийния метаболизъм на клетката и улавя свободните радикали. В организма се среща в две форми убиквинон и убиквинол, които са в непрекъснато равновесие по между си. Убиквинон е окислената форма, а убиквинол е редуцираната. Благодарение на коензим Q10 организма си набавя енергия.

Коензим Q10 е широко разпространен в храната, но с високо съдържание се намира в продукти от животински произход- сърце, черен дроб, бъбреци, телешко месо, а също така в такива от растителен- броколи, фъстъци и соево олио. Обикновено коензим Q10 го набавяме с храната, а част от него се синтезира самостоятелно в организма.
С напредване на възрастта нивата на коензим
Q10 в организма намаляват. Хора със заболявания на сърцето, диабет, Паркинсон са склонни да имат по-ниски нива на коензим Q10.

Статините (Аторвастатин, Симвастатин, Розувастатин и др.) са група лекарствени вещества, отпускани по лекарско предписание, за понижаване нивата на холестерол в организма. Въпреки високата си ефективност, статините имат следните нежелани лекарствени реакции: мускулна болка и слабост, рабдомиолиза (увреждане на мускулните влакна- краен етап) и др.

В някои европейски държави (Германия) на пациенти, които приемат статини се предписва допълнителна терапия с коензим Q10, който намаля страничните ефекти от статините. По механизъм на действие статините изчерпват коензим Q10 (коензим Q10 има общ път за синтез с холестерола). При необходимост е добре да си го набавим отвън под формата на хранителна добавкa. Препоръчителна доза е 60мг- 200мг дневно.

Коензим Q10 има сходна структура с витамин К, ето защо не се препоръчва прием с лекарствения продукт Синтром ®.

Коензим Q10 е подходящ за активно спортуващи хора, за тези, които чувстват че им липсва енергия, тонус, за изчистване на организма от свободните радикали, както и за хора с терапия на статинни.

 

Хранителни добавки, съдържащи в състава си коензим Q10 може да разгледате ТУК