Какво знаем за индустриалния коноп

В последните години, особено в Америка, а сега и в Европа се заговори за медицинските ползи от конопеното масло, което е богато на канабидиол (КБД). Конопът и марихуаната са членове на един и същ растителен вид Cannabissativa. Основната разлика освен генетична, е и в химическия състав на суровината. Марихуаната е богата на тетрахидроканабинол- вещество с психотропно действие, докато конопът е богат на канабидиол и практически лишен от тетрахидроканабинол.

Полезното действие на канабидиола (КБД) в човешкия организъм се дължи на вътрешната ни канабиноидна система. Попаднал в организма КБД се свързва с КБ1 рецептори, намиращи се в централната нервната система и КБ2 рецептори, открити върху периферни клетки от имунната система и клетки от гастроинтестиналния тракт.

Канабидиолът има мощно аналгетично действие, особено подходящ при хронична болка в кръста, колената, артрит, невропатна болка. В България има регистрирани комбинации на масло от коноп с куркумин, които са изключително подходящи за ставни и ревматоидни болки- намалява се възпалението и се облекчава състоянието на болка.

Канабидиолът намалява чувството на  раздразнителност и стрес, повишава нивата на „позитивните“ хормони в организма. В някои доклади се описва благотворното влияние на конопеното масло при безсъние, трудности при заспиване, пост-травматично безсъние, синдром на неспокойни крака.

В Америка пречистено конопено масло е било подложено в клинични изпитвания за лечение на епилепсия и вече има регистриран лекарствен продукт на пазара, одобрен от Американската агенция за лекарства и храни (25 януари 2018г).

Конопеното масло намира широко приложение в дерматологията в състава на кремове и мази, използвани за лечение на псориазис, дерматит, акне, лабиален херпес и др. Освен това много козметични брандове започнаха да влагат конопено масло в състава на техни кремове против стареене или шампоани и серуми против косопад.

Предстои разширяване на познанията ни в сферата на конопеното масло и в частност- канабидиол, тъй като това е молекула с голям фармакологичен потенциал.

 

Хранителни добавки и козметични продукти, съдържащи в състава си коноп може да разгледате ТУК