Конски кестен за лечение на хемороиди и разширени вени


Дивият кестен (конски кестен, Aesculus hippocastanum) е дърво с голяма, добре облистена корона. Представител е на сем. Hippocastanaceae и достига на височина до 30 м. В диво състояние у нас растението се среща само в Преславския балкан, но като декоративно дърво е разпространено из цялата страна.

В медицината се използват семената и кората на конския кестен, които силно се различават по състав на биохимични компоненти. В кората се съдържат кумаринови гликозиди, докато в семената се съдържат тритерпеновите сапонини от групата на пентацикличните. Общата сапонинова смес е около 5 % и се означава като есцин.

Есцинът повишава устойчивостта на стените на капилярите и на червените кръвни клетки. На това се дължи благоприятното съдосвиващо и болкоуспокояващо действие  при разширени вени, хемороиди и тромбофлебит. Самата дрога притежава венотонично, противовъзпалително, капиляроукрепващо и обезболяващо действие. Особено подходяща е при хронична венозна недостатъчност с или без варикозни рани.


Екстрактът от семена на конски кестен намира широко приложение във фармацевтичната индустрия за производство на лекарствени продукти, като и в производството на хранителни добавки. Тъй като есцинът намалява вискозитета на кръвта, трябва да се внимава при едновременния прием с лекарства, които имат същото действие. Това налага консултация с лекуващия лекар.


През 2004г. В Австралия се провежда клинично рандомизирано плацебо-контролирано изпитване. Прилага се анализът разход-ефективност, за да се сравнят конвенционална терапия при лечение на хронична венозна недостатъчност, която включва ластотерапия с еластичен бандаж и компреси, и новата терапия, която включва третиране само с екстракт от семената на див кестен, както и терапия комбинираща двете вече споменати. Най-ефективна и икономически изгодна се оказва комбинираната терапия.


Профилактиката в началния етап при разширени вени, постоянно уморени и отекли крака, тромбофлебит, венозна недостатъчност, е от изключително значение за предпазване от задълбочаване на проблема.

 

Хранителни добавки, съдържащи екстракт от конски кестен може да разгледате ТУК