
Куркумата
е древна подправка с наситено жълт цвят и силен вкус, която векове наред е заемала първо място в кухнята при приготвяне на различни ястия и в медицина за лечение на много болести. В Аюрведа (Индийска система за природна медицина), куркумата, заема централно място с широкото приложение в различни области- сокът от корените на куркума се е използвал за лечение на рани, а паста от корена се е прилагала при шарка, високата й употреба в редица ястия от индийската кухня, намалява в пъти проблемите от страна на стомашно –чревния тракт при индийците. Куркумата е нискостъблено растение, чиито корен е основната част, която се използва.
Основният биоактивен компонент в куркумата, на който се дължат главно лечебните действия, е куркумин. Освен него в куркумата се съдържа манган, желязо, витамин Б6, калий, магнезий, витамин Ц.
Куркуминът притежава следните лечебни свойства:
- Мощно противовъзпалително действие при различни хронични и остри възпаления.
- Изключително висока антиоксиданта активност. Неутрализира свободните радикали в организма и предпазва важни биохимични структури от окисление.
- Облекчава артритни заболявания като блокира възпалението в ставите.
- Действа като антидепресант
- Противораково действие поради силното антиоксидантно и противовъзпалително действие.
- Намалява риска от агрегиране на тромбоцити в кръвта.
Важно е да се отбележи, че активното вещество курумин е много слабо разтворимо във вода, което го прави трудно усвоим от организма. За да подобрите неговата резорбция, когато консумирате храна с куркума може да добавите: черен пипер, ненаситени мазнини (зехтин, ленено масло), да консумирате храната топла.
В Аюрведа, наричат куркумата- „тази, която побеждава болестите“ или „красива като лунна светлина“ и това не случайно, с изключителните си свойства тя продължава да буди интерес в научните среди.
ТУК може да разгледате предлаганите от нас продукти, съдържащи куркума в състава си