Куркумата

е древна подправка с наситено жълт цвят и силен вкус, която векове наред е заемала първо място в кухнята при приготвяне на различни ястия и в медицина за лечение на много болести. В Аюрведа (Индийска система за природна медицина), куркумата, заема централно място с широкото приложение в различни области- сокът от корените на куркума се е използвал за лечение на рани, а паста от корена се е прилагала при шарка, високата й употреба в редица ястия от индийската кухня, намалява в пъти проблемите от страна на стомашно –чревния тракт при индийците. Куркумата е нискостъблено растение, чиито корен е основната част, която се използва.


Основният биоактивен компонент в куркумата, на който се дължат главно лечебните действия, е куркумин. Освен него в куркумата се съдържа манган, желязо, витамин Б6, калий, магнезий, витамин Ц.

 

Куркуминът притежава следните лечебни свойства:

  1.        Мощно противовъзпалително действие при различни хронични и остри възпаления.
  2.        Изключително висока антиоксиданта активност. Неутрализира свободните радикали в организма и предпазва важни биохимични структури от окисление.
  3.        Облекчава артритни заболявания като блокира възпалението в ставите.
  4.        Действа като антидепресант
  5.        Противораково действие поради силното антиоксидантно  и противовъзпалително действие.
  6.        Намалява риска от агрегиране на тромбоцити в кръвта.

 

Важно е да се отбележи, че активното вещество курумин е много слабо разтворимо във вода, което го прави трудно усвоим от организма. За да подобрите неговата резорбция, когато консумирате храна с куркума може да добавите: черен пипер, ненаситени мазнини (зехтин, ленено масло), да консумирате храната топла.

 

В Аюрведа, наричат куркумата-  „тази, която побеждава болестите“ или „красива като лунна светлина“ и това не случайно, с изключителните си свойства тя продължава да буди интерес в научните среди.

 

ТУК  може да разгледате предлаганите от нас продукти, съдържащи куркума в състава си