Магнезиий – естествен източник на тонус и енергия

Един от първите симптоми на хроничната умора е недостигът на магнезий. Много често човек иска да компенсира това състояние с прием на кафе, кола, енергийни напитки, което само задълбочава умората. Магнезият има отношения към релаксацията на мускулите, съня, имунната защита, подпомага функцията на невротрансмитерите, подобрява настроението и работата на сърцето, необходим е на нашия мозък


Естествено в природата елементът магнезий е широко разпространен. Източници на магнезий са спанак, домати, артишок, сладък картоф, тиквени семки, фъстъци, овесени ядки, тъмен шоколад, авокадо, кейл, боб леща и други. 


Без магнезий съществуването ни би било невъзможно, тъй като той е естествен антагонист (имащ противоположно действие) с калция в организма. Докато калцият свива мускулите и съдовите стени, повишава кръвното налягане, то магнезият е този, който релаксира мускулните влакна и кръвоносните съдове
Карампи в мускулите,  трудно заспиване, дисменорея, умора, възпалителни процеси от страна на стомашно-чревния тракт, косопад, нарушен метаболизъм, липса на тонус и настроение са все симптоми на дефицит на магнезий.


На пазара има много продукти съдържащи магнезий, как да ги различим?


Органичните соли на магнезия (цитрат, лактат, оротат, аспартат, бисглицинат) имат по добра резорбция и бионаличност в организма в сравнение с неорганичните соли (оксид, карбонат). Добавянето на витамини от Б групата към магнезий дава оптимална комбинация за благоприятно повлияване на нервната система, съня и крампите. Витамин Б6 е много важен за пълното усвояване на магнезия. Оптималната доза от магнезиеви йони на ден за възрастни е около 300мг като стойността варира за мъже и жени. Обикновено на етикетите на хранителните добавки е изписано количеството на цялата магнезиева сол: например магнезиев аспартат 500мг, от които обаче магнезиевите йони са 50мг. За това е важно да бъдем информирани за вида и количеството на магнезия в продукта, който сме избрали.

 

Хранителни добавки, съдържащи магнезий може да разгледате ТУК