Масла за слънчев тен!

 

Лятото е в разгара си и всички ние организираме почивката си с голям ентусиазъм. Неизменна част от нашия багаж са слънцезащитните продукти, с които да предпазим кожата си от УВ лъчите на слънцето. УВБ лъчите са отговорни за слънчевото изгаряне, изключително вредни, а УВА лъчите предизвикват преждевременното стареене на кожата.
През последните години на пазара навлязоха продукти от естествен произход (студено пресовани масла) за получаване и задържане на прекрасен слънчев загар на кожата. В днешната статия ще споделим повече информация за някои от тези масла. Важно е да се отбележи, че повечето от тях нямат СПФ фактор (защитен фактор срещу УВ лъчите), което ни напомня да не забравяме да използваме слънцезащитни кремове.

Кокосово масло, добивано чрез студено пресоване е масло с приятен лек аромат на кокос. Попива бързо в кожата, прави я гладка, мека и хидратирана като позволява на слънчевите лъчи да проникнат по-дълбоко в епидермиса и така тенът е по-дълготраен. Маслото няма естествен СПФ фактор. Кокосовото масло се добива от кокосовите орехи на кокосовата палма. Преведено от санскрит името на кокосовата палма означава „дървото, което дава всичко необходимо за живота“. Кокосовото масло съдържа в по-голямата си част наситени мастни кисели, които са изключително важни за строежа на клетките и тъканите в организма. Широко се използва и в кулинарията. При температура от 250С се топи и лесно се нанася върху кожата.

Какаово масло се получава чрез студено пресоване на сурови какаови зърна. Притежава бледожълт цвят, наситен аромат на шоколад и твърда консистенция. Какаовото масло е богато на наситени масти киселини, които са много близки по състав с тези на нашата кожа. Какаовото масло изключително добре подхранва, хидратира и запазва слънчевия тен за по-дълго. Няма естествен  СПФ фактор, топи се при температурата на човешкото тяло (360С). Широко се използва в кулинарията и фармацевтичната промишленост (за направата на различни лекарствени форми за локално приложение.)

Малиновите семки са суровина за получаване  чрез студено пресоване на масло с бледожълт цвят, приятен аромат, бързо попиващо и неомазняващо кожата. Съставът на маслото е богат на омега 3 и 6 мастни киселини, витамини А и Е. Предпазва кожата от първи признаци на стареене, хидратира  и подобрява еластичността на кожата. Предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи, тъй като съдържа естествен фактор СПФ срещу УВБ лъчите между 28 и 50, и между 6 и 8 срещу УВА лъчите.

Кайсиевите ядки се използват за получаване на масло, подходящо за всеки тип кожа, не омазнява, хидратира в дълбочина, предпазва кожата от процесите на стареене, добива се чрез процеса студено пресоване. Маслото от кайсиеви ядки е изключително богато на витамин Е, който е силен антиоксидант и удължава срока на годност на маслото (действа като естествен консервант).  Рядко се използва самостоятелно като продукт за слънчев тен, но често се включва в комбинации с какаово, кокосово масло или масло от малинови семки.

Изборът е Ваш, заредете се с настроение и се насладете на лятната си почивка!