Папая

е тропическо дърво, разпространено в Централна и Южна Африка, Южна Америка, чиито плодове наподобяват формата на пъпеш, оранжеви на цвят и със сладък вкус. Изключително полезни, заради богатия си състав, плодовете са с много ниска калорийност, което е ги прави подходящи за хора спазващи режим.
Плодът папая е богат на протеолитични  ензими- папаин, химопапаин, карикаин, глицил ендопептидаза и други (амилаза), 17 вида аминокиселини, витамини А и С, витамини от Б групата, фибри.


Протеолитичните ензими са ензими, които смилат белтъчините (протеини) от храната, папаинът е един от най-ефективните при разграждането на протеините до аминокиселини, по сила е сравняван с човешкия ензим пепсин.


Основният ензим папаин се използва в медицината в комбинираните продукти, подпомагащи храносмилането. Лошите хранителни навици като бързо хранене, малко дъвчене на храната, прекаляване с консумацията на месо, както и генетична предразположеност за отделяне на по -малко храносмилателни ензими след нахранване са фактори, които водят до нарушено храносмилане, подуване на корема, флатуленция, диария или запек. Проблемът е, че несмляната храна в червата започва да ферментира и загнива, което има негативни последици за организма. 
В този случай е удачно да се приемат хранителни добавки, съдържащи папаин, тъй като се подпомага смилането и обработката на протеините в храната, което осигурява пълноценно усвояване на хранителните вещества.
В практиката често папаин се включва в комбинация с бромелаин (ензим, добиван от екстракт от ананас), който освен функцията на протеолитичен ензим има и силно противовъзпалително действие.
Хранителните добавки с папаин може да са ви в помощ в моментите, когато усещате тежест след нахранване, подуване на корема, стомашно-чревен дискомфорт вследствие от непълноценно храносмилане. 

 

Хранителни добавки, съдържащи папая в състава си може да разгледате ТУК