Шипката (Rosacanina лат.)

представлява бодлив храст, достигащ до 3 метра височина. Още от древността хората са я използвали заради ценните й лечебни качества. Така в българската народна медицина се прилага за повишаване на имунитета на организма. В Русия са лекували язва и гастрит с нея.

Съвременните проучвания доказват, че плодовете на шипката са изключително богати на витамин Ц, съдържащото се количество надминава това в доматите и го доближава до това на цитрусовите плодове. Но това не е всичко, можем да открием витамини А и Е, омега 3 и 6 мастни киселини, витамин Б1, К,  витамин Р, наречен още рутин. Рутинът е флавоноид с изключително лечебни свойства за организма: укрепва и повишава еластичността на стената на кръвоносните съдове (повърхностни капиляри), висока антиоксидантна активност (обезврежда свободните радикали), противовъзпалителен ефект. В плодовете от шипка се съдържат още и дъбилни вещества, които имат затягащо действие при диария.

 

 

Как да получите всички тези полезни вещества от нея?

 

Единият вариант е да приготвяте чай от шипки като най-добре купувайте сухи плодове шипка- 2 супени лъжици се заливат с 500мл гореща вода и оставете да престоят в термос за през нощта. На сутринта Ви очаква витаминен еликсир за Вашия организъм.
Другият вариант, ако искате да си набавите повече витамин Ц през студените месеци, може да си купите хранителни добавки съдържащи витамин Ц, но следете на опаковката да е оказано, че съдържа екстракт от шипки.

Шипковите плодчета се използват за получаване на студено пресовано шипково масло. Това масло е уникално със своите свойства. Прилага се за избелване на петна по кожата, за заличаване на белези, за много суха кожа, има анти-ейдж ефект. Единствено трябва да се съобразите, че наличието на витамин А в маслото, налага да се употребява само вечер, тъй като през деня под влияние на слънчевите лъчи може да се получи зачервяване на кожата (фоточувствителен ефект).

Неслучайно шипката е наречена „царицата на билките“ , с този богат състав, тя заслужава това място.

Бъдете здрави!

Хранителни добавки, съдържащи в състава си шипка може да разгледате ТУК