Подаграта

носи името си от миналото, когато са я наричали „царска болест“, тъй като от нея страдали основно кралските особи. Това се дължало на факта, че те много злоупотребявали с консумацията на месо.
В съвременното общество вече е известно, че подаграта е метаболитно заболяване свързано с отлагане на кристали от пикочна киселина в ставите и хрущяла. Основно се засяга големият пръст на ходилото, но постепенно, ако не се приложи лечение, започва отлагането й в колената, пръстите на ръцете и китките. Пикочната киселина  е отпаден продукт от метаболизма на белтъчините (азот-съдържащите съединения) от животински произход (червено месо, някои видове риба, черен дроб, субпродукти и др.) Високата пикочна киселина не винаги е индикатор за заболяване, зависи от диетата, която човек спазва и начина му на живот, ако обаче тази тенденция се запази с времето, то тогава може да се мисли за подагра. Подаграта е свързана с невъзможността на организма да се освободи от натрупаната пикочна киселина и тя започва да се отлага по ставите, отлаганията се наричат „тофи“.

Някои лекарства могат да намалят отделянето на пикочна киселина  от организма. Например прием на ацетилсалицилова киселина като болкоуспокояващо и противовъзпалително лекарство (в дози от  500мг на прием), намалява елиминирането на пикочната киселина от бъбреците и тя се натрупва. Приемът на отводнителни лекарствени средства от групата на тиазидните диуретици (хидрохлортиазид) в по-високи дози може да доведе до значително покачване на пикочната киселина в организма. В тези случаи при съмнение за подагра, терапията трябва да се преосмисли от лекуващия лекар.
Трябва да се приемат повече течности- между 2-3литра дневно и да се поддържа алкално
PHна организма (PH =6), което може да се следи със специални PHтест ленти.

Важното, при това артритно заболяване, е да се намали приема на червено месо от храната и да се консумират повече алкални храни или хранителни добавки, съдържащи стъбла от целина (богати на калий и витамин Ц), череши (богати на антоциани, калий, желязо), зелена салата, лимони, лук, ябълки, червено цвекло, броколи и др. Установено е, че консумацията на череши за два дни, намалява с до 35% епизодите на остри подагрични кризи, а в последствие и количеството на пикочна киселина.
Концентрирани екстракти от череши и целина се предлагат и под формата на хранителни добавки, които могат естествено да подпомогнат организма да контролира нивата на пикочна киселина.