Колагенът

е най-разпространеният протеин в човешкото тяло (около 30 % ) и е основен структурен белтък на съединителната тъкан, отговорна за изграждането на кости, лигаменти, сухожилия, ставен хрущял, кожа, вътрешни органи и кръвоносни съдове. Името колаген идва от старогръцки и означава- „произвеждащ лепило“ („колла“- лепило и „ген“- наставка за произвеждане), което подсказва за основната му функция- свързване на структури заедно.

Колагенът е богат на следните аминокиселини- пролин, глицин и хидроксипролин
Колагенът е дълговерижна молекула, изградена от много аминокиселини, което би затруднило неговата абсорбция в стомашно-чревния тракт. Затова хранителните добавки, които се предлагат на фармацевтичния пазар съдържат хидролизиран колаген- нискомолекулни пептиди, които лесно могат да бъдат усвоени. Изключително важно да се отбележи, че за функционалното узряване на колагена в организма е необходим витамин Ц.  Следователно, когато приемаме колагенови пептиди, трябва да съчетаваме с прием на витамин Ц.
С напредване на възрастта колагенът в организма намалява, навици като тютюнопушене и прекомерно излагане на слънце, също допринасят за това.


Съществуват 3 основни типа колаген: Колаген тип 1, Колаген тип 2 и Колаген тип 3. 


Как да изберете кой е подходящ за Вас?

Колаген тип 1 и тип 3 се откриват в кожата, костите, стената на кръвоносните съдове, местата с белези. Приемане на хранителни добавки с колаген  тип 1 и 3 е подходящо при терапия против стареене на кожата на лицето, слабост на съединителната тъкан и разширени вени. Успешно е доказано действие в борбата с целулита. Приемът е сутрин след храна.


Колаген тип 2 се намира основна в ставите, сухожилията, хрущялите, костите, лигаментите и др. Подходящо е да приемате хранителни добавки с колаген тип 2 като допълнителна терапия при болки и намалена подвижност на ставите, болки в гърба и колената, скованост. Приемът е вечер след храна.
На фармацевтичния пазар се предлагат хранителни добавки с колаген в различни лекарствени форми- таблети, сашета или флакони с течност. Сашета и флаконите съдържат голямо количество колаген и еднократния прием ще бъде достатъчен за Вашите нужди. Независимо от Вашия избор за хранителна добавка, важно е, да се проведе 3 месечен курс на терапия.

 

Повече информация относно предлаганите от нас хранителни добавки, съдържащи колаген може да видите ТУК