История на ехинацеята и нейните ползи за човешкия организъм

Ехинацеята е била за първи път открита от индианците в Северна Америка. Те използвали сока от корените на билката , за да лекуват ухапване от змия, треска, трудно зарастващи рани, главоболие, възпалено гърло. След това бива пренесена в Европа. През 18ти век немския ботанист Конранд Мюнх дава името на рода Ехинацея от гръцката дума ехинос (echinos), означаващо таралеж, заради бодлите по семената, които му напомняли тези на таралежа. 
Шар описва типичен сценарий на представяне на билката пред установеното лекарско общество по това време. Селски лекар в Германия се опитал да докаже лечебните качества на ехинацея като заявил, че ще даде на змия да го ухапе и ще се излекува само приемайки ехинацея. Въпреки това останалите доктори не му обърнали внимание. Последвали още такива изяви на различни лекари, докато накрая през 1887 ехинацея била включена в Материя Медика (книга с лечебните растения по това време). 


През последните 50 години ехинацея добива все повече популярност, заради своите антибактериално, притивогъбично и противовирусно действие. Първата фармацечтична компания, която започва научни изледвания върху билката е Сандоз (Sandoz Company), които били публикувани в Германия през 1950г.


Ценните качества на билката се дължат на флавоноидите, на които е богата, както и на полизахариди, бетанин, инулин, фенолни съединения и фитостероли


Днес билката се прилага успешно като имуностимулиращо средство, което действа върху производството на Т-клетките и подпомага способността на лимфоцитите да се справят с бактериите в човешкия организъм.


Специалисти твърдят, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от ринит (хрема) с 58%, а нейното прилагане по време на заболяване намалява два пъти продължителността му.
Само три от съществуващите в природата видове ехинацея притежават ярко изразени лечебни свойства- Echinacea angustifolia, Echinacea palida, Echinacea purpurea.
В практиката ехинацея успешно се комбинира с други продукти като прополис, черен бъз, джинджифил, чесън. Може да се открие в различни чайови смеси, таблетни форми, тинктури, сиропи.

 

Повече информация относно предлаганите от нас продукти, съдържащи ехинацея  може да разгледате ТУК