Профилактика на разширени вени

С настъпване на лятото, покачване на температурите, започват оплакванията от разширени вени. Причини за тяхната поява могат да бъдат наследствени, слабост на съединителната тъкан, работене в изправено положение за дълго време без възможност за сядане и др.
Симптомите, които наблюдаваме са тежест в краката, подуване на глезените, умора, болка.

 

Какво може да направим за себе си, за да облекчим симптомите?

На първо място през летния сезон, правете студен душ върху Вашите крака всяка вечер за около една минута. Това ще свие съдовете, ще намали отока и ще облекчи болката. Правете масажи с кремове или гелове по посока на лимфния ток- от долу (глезените) нагоре към бедрата. Това стимулира циркулацията на лимфата в организма и ще подобри нейния оток. Желателно е да използвате кремове с венотонично действие. Обикновено те съдържат екстракти от конски кестен, червени лозови листа, бодлив залист (Ruscusaculeatus), изолирани флавоноиди- троксерутин, масла от мента и евкалипт, екстракти от корсикански лимон. Някои продукти съдържат ниско-молекулен (фракциониран) хепарин. Използвайте тези продукти външно върху кожата сутрин и вечер.
 Допълнително може да включите и хранителни добавки на растителна основа с изразено веноточнино действие (хесперидин, диосмин, троксерутин, див кестен, рускус (бодлив залист) и др.)

В профилактиката си може да включите и Шуслерови соли. Особено подходяща е тройната комбинация от Шуслерови соли №1, №4 и №12, приемайте по 3-5 табл. дневно от всяка сол, разтворени в чаша с вода или за смучене по езика. Може да включите Шуслерова сол № 1 под формата на мехлем, който да нанасяте с масажни движения върху краката, а върху болезнените места нанасяйте, чрез потупвания. Профилактиката може да я провеждате през целия летен сезон.

Една от причините за разширените вени е слабост на съединителната тъкан, а това е свързано с намалено синтезиране на колаген в организма и/или недостатъчност на витамин Ц, който е необходим за функционалното „узряване“ на колагена. Подходящо е за профилактика за да се пие витамин Ц (особено при пушачи) и/или колаген тип 1 и 3.

 

При установени разширени вени провеждайте редовни консултации с Вашия лекуващ лекар!

Бъдете здрави!