Силимарин за протекция и регенерация на черния дроб

 

Белият трън (Silybum marianum L.) е растение, известно от древността със своите лечебни свойства. Векове това растение е използвано за лечение при редица състояния, например: нарушения в чернодробната функция, жлъчни проблеми, лечение след ухапване от змии и насекоми, отравяне с гъби и прекомерна употреба на алкохол. Активният комплекс от вещества, наречен силимарин, се съдържа в семената и плодовете.


Научното потвърждение за хепатопротективните свойства на силимарин идва през седемдесетте години на миналия век, когато клинично проучване доказва значително подобрена преживяемост при пациенти с чернодробна цироза, на които се прилага силимарин в доза 420мг/ден. Тези пациенти имат 58% по-добра преживяемост - категорично доказателство за хепатопротективните свойства на екстракта от бял трън.
Все повече научни данни се натрупват относно механизмите, по които силимарин осъществява своите хепатопротективни ефекти.

Част от установените механизми включват:


-    Неутрализация на свободните радикали, които водят до клетъчна увреда
-    Мощна антиоксидантна активност, особено в клетките на черния дроб – подобряват ресурса на черния дроб да неутрализира токсини
-    Противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства – ограничаване на увредата при възпалителни заболявания
-    Регенеративни свойства чрез повишен синтез на нуклеинови киселини – възстновява чернодробните клетки
-    Стабилизиране на клетъчните мембрани и предпазване от навлизане на токсични вещества в клетката
-    Антифиброзни (предотвратяват разрастването на съединителна тъкан в черния дроб, която заменя фунциониращите чернодробни клетки)  и антиапоптозни (предотвратява клетъчната смърт)
-    Предпазва от липидна пероксидация – намалява оксидативния стрес
-    С благоприятен ефект върху серумните липиди (холестерол и неговите фракции)
Интересно е да се отбележи, че в сравнение с други хепатопротектори, силимарин се отличава с най-многостранни механизми, по които осъществява своите благоприятни ефекти.
Когато избираме продукт със Силимарин е добре да знаем три неща, важни за успешната протекция на черния дроб:
-    Продуктът със силимарин да е от плодовете или семената на белия трън 
-    Екстрактът от плодовете или семената да е стандартизиран, т.е да е гарантирано съдържанието на активното вещество силимарин, тъй като суровината може да се различава многократно по количествено съдържание на билогично активно вещество. 
-    Дозата силимарин: За най-добър ефект адекватната доза е поне 420мг/ден, като при леки нарушения или като подпомагащо черния дроб средство 300мг/ден.

Препоръчва се прием за поне 3 месеца.

 

Хранителни добавки, съдържащи в състава си силимарин може да разгледате ТУК