Слънчевата алергия

е реакция на имунната система, която се изразява със сърбящ червен обрив по кожата. Това състояние е известно още като фотодерматит. Обикновено визуалните симптоми се появяват ден-два след излагане на слънце. Най- често се засяга кожата на гърдите, ръцете и лицето. Зачервяванията по кожата изчезват около седмица, ако не се излагаме на пряка слънчева светлина, но могат да се задълбочат, ако излагането продължи.


Все още не са напълно известни причините за възникване на слънчевите алергии. Счита се, че ултравиолетовите лъчи, особено UVA, проникват дълбоко в кожата, където могат да увредят клетките, чрез освобождаване на свободни радикали и причиняване на оксидативен стрес. В резултат клетъчната защита е силно нарушена и под действието на слънчевите лъчи, имунната система реагира, което води до зачервяване и възпаляване на кожата. Ултравиолетовите лъчи са UVA и UVB. UVB лъчите са отговорни за натрупването на меланин в клетките, получаване на тен и могат да причинят изгаряне. UVA водят до генетични мутации в клетката, което на по-късен етап може да доведе до рак.


Как да предотвратим слънчевите алергии?


На първо място избягвайте силното слънце в следобедните часове на деня, когато сте на плажа носете дрехи с UV защита. Но най-важното е да изберете подходяща слънцезащитна козметика за вашата кожа. Слънцезащитните продукти трябва да предлагат високо (SPF 50) или средно (SPF30) ниво на защита,  формулиран за типа и състоянието на вашата кожа. От скоро на пазара се появиха слънцезащитни продукти с SPF100.


Консумацията на определени храни, може да подобри естествената  UV защита на кожата. Така например консумацията на домат и диня, които съдържат антиоксиданта ликопен, намаляват оксидативния срес на клетката. Морковите съдържат каротен, който защитава и подсилва тена.
Независимо от високата честота, слънчевата алергия може да бъде контролирано заболяване. Има добра прогноза, особено при редовно използване на слънцезащитни продукти, които може да разгледате ТУК