Черен бъз – бустер за имунната система

Черният бъз е ниско дърво с жълтеникаво-бели цветове, разпространено в цялата страна. Плодът е  сферична, сочна, червеновиолетова ягода. Сред народа е известен с името Свирчовина, защото клоните му имат мека сърцевина и след изваждането й стават за свирки.
Името на черния бъз на англо-саксонски означава огън, според древна легенда ако запалиш дърво от черен бъз, можеш да видиш Дявола, но ако посадиш в градината си това дърво, то ще те пази далеч от него.
Черният бъз е изключително богат на флавоноиди- фенолни съединения с висока антиоксиданта активност. Приложението му в медицината е изключително широко: настинки, хрема, грип, възпаления, хронична умора, запек и други. Плодовете на черния бъз съдържат голямо количество антоциани, които действат като имунен бустер т.е. повишават изключително съпротивителните сили на организма срещу вируси и бактерии. Приет екстракт от плодовете през първите 48 часа от началото на симптомите на настинка, скъсява боледуването с няколко дни. Проведени са много клинични проучвания, които доказват ефективността на екстракта от черен бъз при респираторни проблеми. 
Цветовете и плодовете на черния бъз се прилагат успешно при диабет, като стимулират метаболизма на глюкозата, секрецията на инсулин и понижават  кръвната захар. Цветовете на черния бъз се използват, заради техния диуретичен и леко противовъзпалителен ефект  по отношение на уринарния тракт. Плодовете на черния бъз имат лаксативен (слабителен) ефект, използват се в козметиката, заради съдържанието на витамин А.Богатият витаминен състав на плодовете, намира приложение за профилактика на подагра, тъй като намалява количеството на пикочна киселина в кръвта 
Екстрактът от плодовете на черен бъз е изключително подходящ за профилактика от респираторни заболявания през есенно-зимния сезон, детоксикация на организма и общо укрепване. Може да провеждате профилактика чрез редовен прием на екстракт от черен бъз от началото на септември до края на месец февруари.

 

Хранителни добавки, съдържащи черен бъз може да разгледате ТУК