Мелатонинът

наричан още хормон на съня е молекула, която се синтезира в главния мозък при човек и е отговорн за заспиването. Мелатонинът се синтезира от амино киселината триптофан, която на свой ред се трансформира до 5-хидрокситриптофан, а той в серотонин, който се превръща в мелатонин. Интересен факт е, че прясното мляко е богато на амино киселината триптофан, ето защо топло мляко с мед преди лягане, подпомага процеса на заспиване. Синтеза на мелатонин се стимулира вечер и през нощта (пикът му е между 2 и 4ч.), а през деня се потиска. Регулацията на този процес се осъществява от светлината, която преминава през ретината на окото и съответно стимулира или потиска синтеза на мелатонин.


Мелатонинът има противостарeещо действие (анти-ейджинг). Той действа като антиоксидант и обезврежда свободните радикали. Това му свойство е довело до названието му „хормон на младостта“, тъй като мелатонинът подпомага съня и подобрява неговите качества. А както е известно сънят е този, който помага на организма да се възстанови след уморителен ден. С напредване на възрастта обаче, количеството на мелатонин намаля в организма. 
В зависимост от начина на живот (интензивност на работа, нощни смени) може да настъпи нарушение в отделянето на мелатонин, което да доведе до непълноценен сън . В тези случаи може да се използват добавки, съдържащи го. Обичайната дозировка е между 1-10мг, желателно е таблетките да се приемат 30 минути до 1 час преди лягане.

 

Хранителни добавки при безсъние, съдържащи в състава си мелатонин може да намерите ТУК