Болка и температура

Производители

Последни статии

Ибупром Спринт МАКС 10 капсули Преглед отблизо

Ибупром Спринт МАКС 10 капсули

7,99 лв

1738

Ибупром Спринт МАКС съдържа ибупрофен - активно вещество, което принадлежи към групата на така наречените нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Той е болкоуспокояващ лекарствен продукт. Използва се за намаляване на възпалението, което е една от многото причини за поява на болка. Това лекарство също така понижава температурата.

Лечебните показания за Ибупром Спринт МАКС включват умерена до силна болка от различен произход - главоболие, включително и при напрежение и мигрена, зъбобол, възпалителни заболявалия на нервите, мускулни болки, костни и ставни болки, болезнена менструация, повишена температура, включително в хода на грип, настинка или други инфекциозни заболявания.

Обезболяващият ефект на Ибупром Спринт МАКС е два пъти по-бърз от този на обикновени таблетки, съдържащи ибупрофен. Това се дължи на специфичната форма на Ибупром Спринт МАКС, където активното вещество ибупрофен е разтворено в хидрофилен (разтворим във вода) разтворител, съдържащ се във вътрешността на желатиновата капсула. След поглъщане, желатиновата капсула се разгражда в стомашния сок, като освобождава течния ибупрофен, който може веднага да се резорбира от тялото и да достигне бързо до мястото на болката.

Не приемайте Ибупром Спринт МАКС

 •     ако сте алергични към ибупрофен или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
 •     ако след прием на ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни средства сте имали алергични симптоми като ринит, уртикария или бронхиална астма;
 •     по време на лечение с други нестероидни лекарства, включително лекарства от групата наричани СОХ-2 инхибитори;
 •     в третото тримесечие на бременността;
 •     в случай, че страдате от следните заболявания:

        ако имате или сте имали в миналото активна язва на стомаха и/или дванадесетопръстника, кървене или перфорация (спукване),включително след прием на нестероидни противовъзпалителни средства;
        тежко увреждане на черния дроб, бъбреците или сърцето;
        хеморагична диатеза (повишена склонност към кръвотечения).

Деца и юноши
Не се препоръчва употреба на това лекарство при деца под 12-годишна възраст.

Ибупром Спринт МАКС може да повлияе на или да бъде повлиян от някои други лекарства. Например:

 •     лекарства с пративосъсирващо действие (т.е. разреждат кръвта/предотвратяват съсирването, напр. ас пи ри н/ацетил салицилова киселина в ниски дози, варфарин, тиклопидин)
 •     лекарства, които понижават високото кръвно налягане (АЦЕ инхибитори като каптоприл, бета-блокери като лекарства, съдържащи атенолол, антагонисти на рецептора за ангиотензин II като лосартан, диуретици като индапамид)
 •     други нестероидни противовъзпалителни средства, включително ацетилсалицилова киселина
 •     някои лекарства, използвани за лечение на депресия (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина) кортикостероиди (напр. преднизолон, дексаметазон)
 •     антибиотици от групата на хинолоните (напр. налидиксова киселина, офлоксацин, ципрофлоксацин)
 •     метотрексат (противораково средство)
 •     литий (антидепресант)
 •     зидовудин (противовирусно средство)
 •     дигоксин (лекарство, използвано при заболявания на сърцето)
 •     циклоспорин, такролимус (лекарства, отслабващи имунната система)
 •     мифепристон (използва се в акушерството и гинекологията)


Ибупром Спрннт МАКС с храна, напитки и алкохол
Препоръчва се прием на това лекарство след хранене.

Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на което и да е лекарство.

Посъветвайте се с Вашия лекар, когато използвате ибупрофен през първите шест месеца на бременността. Използването на Ибупром Спринт МАКС е противопоказано при жени през третото тримесечие на бременността, тъй като повишава риска от усложнения за майката и детето в периода преди раждането.

Ибупрофен преминава в много малки количества в майчиното мляко и не са известни случаи на поява на нежелани реакции при кърмачетата. Не е необходимо преустановяване на кърменето при краткотрайно лечение на болка и температура с ибупрофен в ниски дози.

За влиянието на лекарствения продукт върху фертилитета вижте „Предупреждения и предпазни мерки".

Шофиране и работа с машини
Няма налични данни за ефектите на това лекарство върху способността за шофиране и работа с машини, или психофизическите способности при използване на лекарството в препоръчаните дози и за препоръчания период на лечение.

Ибупром Спринт МАКС съдържа сорбитол. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземе този продукт.

Този лекарствен продукт съдържа 1,14 mmol (или 44,82 mg) калий на доза. Това трябва да се има предвид при пациенти с намалена функция на бъбреците или при пациенти на диета с контролиран прием на калий.

Как да приемате Ибупром Спринт МАКС

Препоръчителната доза е:
Възрастни и деца над 12 години
При краткотрайно лечение: 1 капсула през устата на всеки 4 часа. Не използвайте повече от 3 капсули дневно. Капсулите не трябва да се дъвчат.

Употреба при деца и юноши
Деца под 12-годишна възраст
Това лекарство не трябва да се използва при деца под 12-годишна възраст.

Пациенти в напреднала възраст
Не е необходима промяна на дозата.
Трябва да се използва най-ниската ефективна доза за най-кратък период от време, до облекчаване на симптомите.

Ако сте приели повече от необходимата доза Ибупром Спринт МАКС
Ако случайно сте приели много висока доза, свържете се възможно най-бързо с Вашия лекар, който ще вземе адекватни мерки.
При повечето пациенти може да се появят гадене, повръщане, болки в корема и по-рядко -диария. Може също така да се появят шум в ушите, главоболие и стомашно-чревно кървене. При тежка интоксикация се засяга и централната нервна система с прояви на сънливост и много рядко на възбуда и дезориентация, кома, гърчове. При болни от астма е възможно обостряне на
астматичните симптоми.
Ако сте приели Ибупром Спринт МАКС повече от необходимата доза или ако лекарството случайно е било прието от деца, веднага се свържете с лекар или най-близката болница, за да получите мнение за риска и съвет за действие, което трябва да се предприеме.
Симптомите могат да включват гадене, болка в стомаха, повръщане (примесено с кръв), главоболие, звънтене в ушите, обърканост и бързи и неволеви движения на очите. При високи дози е съобщавано за сънливост, болка в гърдите, сърцебиене, загуба на съзнание, гърчове (главно при деца), слабост и замаяност, кръв в урината, усещане за студ и проблеми с дишането.

Лекарят ще проведе симптоматично и поддържащо лечение.

Ако сте пропуснали да приемете Ибупром Спринт МАКС
Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Възможни нежелани реакции

 • Нечести нежелани реакции (при 1 до 10 на 1 000 пациенти, приемащи лекарството):

    нарушено храносмилане, коремни болки, гадене
    главоболие
    копривна треска, сърбеж (пруритус)

 • Редки нежелани реакции (при 1 до 10 на 10 000 пациенти, приемащи лекарството):

    диария, наличие на повишено количество газове в стомаха или червата, запек, повръщане, гастрит
    световъртеж, безсъние, възбуда, раздразнителност и умора подуване

 • Много редки нежелани реакции (при по-малко от 1 на 10 000 пациенти, приемащи лекарството):

    стомашна язва или язва на дванадесетопръстника, кървене от стомашно-чревния тракт (проявява се с катранено-черни изпражнения, повръщане на кръв, освен другите прояви), спукване (перфорация), обостряне на възпаление на дебелото черво, което причинява болки в корема и диария/запек или болест на Крон, рани в устната кухина
    депресия, психични реакции
    шум в ушите
    възпаление на мозъчната обвивка на главния мозък, без да има инфекциозен причинител (особено при лица с автоимунни заболявания: системен лупус еритематозус (нарушение на имунната система, което причинява болки в ставите), кожни обриви и треска, смесени заболявания на съединителната тъкан (колагенози)
    намалена диуреза, бъбречна недостатъчност (включително интерстициален нефрит), бъбречна папиларна некроза
    нарушения на чернодробната функция, особено при продължителна употреба, силно влошаване на чернодробната функция, остро възпаление на черния дроб
    нарушения в пълната кръвна картина (намаляване на броя на червените кръвни клетки, което може да доведе до бледност, слабост или задух, намаляване на броя на белите кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекция, намаляване на броя на тромбоцитите, което повишава риска от кървене или образуване на синини, силно намаляване на броя на кръвните клетки, което може да доведе до слабост, поява на синини или увеличена вероятност от възникване на инфекция, силно намаляване на броя на белите кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекция (първите симптоми включват повишена температура, възпаление на гърлото), повърхностно разязвяване на лигавицата на устата, грипоподобни симптоми, изтощение, кървене (напр. натъртвания, точковидни кръвоизливи, пурпура (поява на малки, червеникави петна и подутини по кожата), кървене от носа)
    тежки кожни реакции (еритема мултиформе - кожно заболяване със зачервяване и образуване на мехурчета), синдром на Stevens-Johnson (тежко заболяване, съпроводено с образуване на мехури по кожата, устата, очите и половите органи), токсична епидермална некролиза (тежко заболяване, съпроводено с образуване на мехури по кожата)
    тежки реакции на свръхчувствителност като подуване на лицето, езика и гърлото, задух, ускорена сърдечна дейност, внезапно понижаване на кръвното налягане, анафилактичен шок (внезапно понижаване на кръвното налягане съпроводено с бледост, загуба на съзнание, изпотяване), обостряне на бронхиална астма и затруднено дишане или хриптене
    повишено кръвно налягане

 • Нежелани реакции с неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):

    повишени нива на натрий в плазмата


Какво съдържа Ибупром Спринт МАКС
Активното вещество е: ибупрофен
Другите съставки са: макрогол 600, калиев хидроксид (Е 525), желатин (Е 441), течен сорбитол, частично дехидратиран, пречистена вода

ПРЕПОРЪЧВАМЕ СЪЩО