Дерматологични проблеми

Производители

Последни статии

ЛАМИЗИЛ дермгел 15 гр Преглед отблизо

ЛАМИЗИЛ дермгел 15 гр

13,18 лв

483

ЛАМИЗИЛ дермгел 15 гр

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ 1%
Гел тербинафин
LAMISIL DERMGEL 1% Gel
Terbinafine
Прочетете внимателно цялата листовка, тъй като тя съдържа важна за вас информация.

Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте вашия фармацевт.
Вие трябва да потърсите лекарска помощ, в случай че вашите симптоми се влошават или не се подобряват.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете вашия лекар или фармацевт.

Гъбичните инфекции по кожата са често срещани и причиняват значително неудобство. ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ се използва за лечение на гъбички по краката (tinea pedis), в ингвиналните области (tinea cruris), по тялото - трихофития (tinea corporis) и разноцветен лишей (pityriasis versicolor).

  • Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, ако имате въпроси или някакви съмнения.
  • Посетете вашия лекар или фармацевт, ако симптомите не се подобрят в продължение на 2 седмици от употребата на ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ.

В тази листовка:
1. Какво представлява ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ и за какво се използва
2. Преди да използвате ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ
3. Как да използвате ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ е гел, който се прилага върху кожата.
ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ е антимикотик, който убива гъбичките, причинители на кожни инфекции. ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ е предназначен за лечение на гъбички по краката (tinea pedis), в ингвиналните области (tinea cruris), по тялото - трихофития (tinea corporis).
ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ се използва също за лечение на дрождеви инфекции като разноцветен лишей (pityriasis versicolor).

Как да разберете, че имате някои от посочените проблеми
Гъбичките по краката засягат обикновено и двата крака, но невинаги. Най-често се появяват между пръстите. Може да бъдат и по извивката на крака, долната или друга част на стъпалата. Най-срещаният тип гъбички по краката предизвиква напукване или лющене на кожата, възможни са и слабо отичане, мехури или рани. ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ е предназначен за гъбички между пръстите на краката.
Ако обаче имате гъбична инфекция по ноктите (гъбички по или под нокътя), промяна в цвета и деформация (удебеляване, ронливост), трябва да се обърнете към лекар, защото този тип гъбична инфекция не се лекува с ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ. ЛАМИЗИЛ ТАБЛЕТКИ по лекарско предписание са предназначени за гъбички по ноктите.

Гъбичките в ингвиналните области се появяват по вътрешната част на бедрата - зоната на слабините, обикновено от двете страни, като често едната страна е по-засегната от другата. Може да се разпространят по-далеч, към задната част или нагоре по посока на стомаха. Явяват се също така и по участъци от тялото, в които кожата се прегъва (сгъвките), особено ако са влажни - гънките под гърдите или подмишниците или други подобни зони. Обривът е с ясно очертана граница и е възможно да има и мехури. Усеща се сърбеж.

Гъбичките по тялото (трихофития) може да се появят навсякъде, но най-често се откриват по главата, врата, лицето или ръцете. Обикновено изглеждат като червен обрив с формата на окръжност, може да се появят лющене и сърбеж.

Разноцветен лишей (pityriasis versicolor) се наблюдава по кожата като участъци с лющене, които се превръщат в бели петна поради загубата на кожен пигмент. Петната изпъкват предимно през лятото поради нормалното потъмняване на кожата около тях. Появяват се главно по торса, врата и ръцете и могат да се възобновяват в продължение на месеци, особено с топлото време и с потенето.

Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, ако не сте сигурни в причините за вашата инфекция.

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ
Не използвайте ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ:

  • ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество или към някоя от останалите съставки на ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ (вижте т. 6 от настоящата листовка).

Информирайте вашия лекар или фармацевт, защото ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ не е подходящ за вас при тези обстоятелства.

Обърнете специално внимание при употребата на ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ
ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ трябва да се прилага само външно. Да се избягва всякакъв контакт с лицето, очите или с наранени участъци от кожата, които алкохолът може да раздразни. При случайно попадане в окото внимателно изплакнете със студена вода. Консултирайте се с вашия лекар, ако дискомфортът продължи.

Употреба на други лекарства
Преди да използвате ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ, уведомете вашия лекар или фармацевт за всички лекарства - със или без лекарско предписание, които приемате или сте приемали наскоро. Не прилагайте други медикаменти върху третирания участък.

Бременност и кърмене
Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, преди да използвате ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ, ако сте бременна.
Тербинафин - активната съставка на ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ, преминава в кърмата, поради което не трябва да се прилага в периода на кърмене. Не бива да се допуска бебето да има контакт с третирани участъци от кожата, включително гърдите.

Употреба при деца
ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ не трябва да се използва при деца.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ
Важно е да употребявате ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ правилно. Внимателно следвайте инструкциите.

Възрастни
Прилагайте ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ върху засегнатите участъци 1 път дневно 1 седмица. Използвайте ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ в продължение на препоръчаната една седмица, дори да забелязвате облекчение по-рано. Обикновено подобрение на симптомите се забелязва в рамките на няколко дни, но инфекцията може да се повтори, ако гелът не се използва редовно или приложението се прекрати прекалено рано.

  • Почистете и подсушете инфектираното място и кожата около него, след което си измийте ръцете;
  • Отвийте капачката и с нейна помощ продупчете отвора на тубата при първоначалната употреба;
  • Внимателно изстискайте от тубата количество, достатъчно за нанасяне на тънък слой ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ върху засегнатото място и кожата около него;
  • Нежно разтрийте;
  • Затворете тубата с капачката;
  • Измийте си ръцете, след като сте докосвали инфектираната кожа, за да не разпространите инфекцията върху себе си или върху другите.

Ако третирате инфекцията в зони, където кожата се прегъва, можете да слагате марлена превръзка, особено през нощта. В такъв случай използвайте нова, чиста марля всеки път, когато нанасяте гела. При употребата на ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ състоянието на кожата се подобрява след няколко дни. Но пълното възстановяване на засегнатата кожа, след като инфекцията е премахната, се постига за по-дълъг период - до 4 седмици. ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ ще продължи да действа и след като сте провели едноседмичния курс на лечение. Въпреки че след това няма да използвате гела, подобрението трябва да продължи.
Ако не забелязвате подобрение на симптомите в рамките на 2 седмици от началото на лечението, консултирайте се с вашия лекар или фармацевт.

Как да подпомогнете лечението
Поддържайте чиста засегнатата зона, като я миете редовно. Подсушете внимателно, без да търкате, като попивате нежно. Постарайте се да не чешете засегнатия участък, въпреки че може да ви сърби, за да не предизвикате допълнително усложнение и да забавите оздравителния процес или да разпространите инфекцията.
Тъй като тези инфекции могат да бъдат предадени и на други хора, използвайте индивидуална кърпа и дрехи, като често ги перете, за да се предпазите от повторно инфектиране.

Ако случайно сте погълнали ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ
Ако случайно е погълнат ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ, консултирайте се с вашия лекар или фармацевт.

Ако сте пропуснали да използвате ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ
Ако сте забравили да приложите гела, използвайте го веднага щом се сетите и след това продължете както обикновено. Постарайте се да използвате гела според указанията. Важно е да не се пропускат апликации, за да се намали рискът от възвръщане на инфекцията.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Повечето хора понасят добре ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ. Като всички лекарства ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Затова е важно да се има предвид следното:
След употреба могат да се появят зачервяване, сърбеж или слабо парене. Това се безвредни, слаби нежелани реакции, възможни при прилагането на гела.
В много редки случаи някои хора са алергични към ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ, което може да доведе до оток и болка, обриви или уртикария. Ако забележите появата на някои от тези симптоми, спрете употребата на ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ и веднага се консултирайте с вашия лекар или фармацевт.

Информирайте вашия лекар или Фармацевт, ако някои от посочените реакции се задълбочат или забележите нежелана реакция, която не е посочена в тази листовка.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ

Съхранявайте всички лекарства на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява под 30 °С.
Да се съхранява в оригиналната опаковка.
Не използвайте ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте вашия фармацевт как да унищожите ненужните ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ
Активно вещество:
В 1 g от ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ се съдържат 10 mg от лекарственото вещество тербинафин.
Помощни вещества: пречистена вода, етанол 96%-ен, изопропилов миристат, полисорбат 20, карбомер, сорбитан монолаурат, бензилов алкохол, натриев хидроксид, бутилхидрокситолуен.

Какво съдържа опаковката
ЛАМИЗИЛ ДЕРМГЕЛ можете да намерите в алуминиева туба от 15 g.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ СЪЩО