ПРОДУКТИ
Кошница

FLORA FARMA ТИНКТУРА ПРОПОЛИС 30МЛ

FLORA FARMA ТИНКТУРА ПРОПОЛИС 30МЛ
FLORA FARMA ТИНКТУРА ПРОПОЛИС 30МЛ
 • Наличност: ДА
 • Код на продукта: K80
7.89лв.
Купи

ТИНКТУРА ПРОПОЛИС 30МЛ

Натурален антибиотик. Подпомага имунната система.

 • Има благотворно действие при простудни заболявания
 • Спомага при възпалителни заболявания на устната кухина – ангина, стоматит, пародонтоза, зъбобол, хрема.
 • Благоприятно действие при – язва на стомаха, улцерозен колит, хеликобактер пилори.

Тинктура 30%, 30 мл

Състав: 1 мл съдържа 1 мл тинктура 1:5 , еквивалент на 250 мг Пчелен прополис. Съдържа 40% етилов алкохол.

Препоръчителна употреба: Като хранителна добавка. Приемайте 2 пъти по 25 капки, разтворени във 100 мл вода. /25к = 1мл/. За деца над 4 год. Броя на годините умножен по две; например : 4г в-ст по 2 капки = 8 капки, 10г възраст по 2 капки = 20 капки. За жабурене – 2,3 пъти на ден по 25к разредени в 10 мл вода. Като капки за нос – 1 мл от тинктурата в 10 мл вода, капе се 3-5 пъти на ден по 3 капки във всяка ноздра.

Съдържание на еднократна доза: 250 мг Пчелен прополис

Съдържание на дневна доза: 500 мг Пчелен прополис

Хранителна добавка. Без лекарско предписание.

 • Да не се превишава препоръчителната доза.
 • Да не се използва като заместител на разнообразното хранене.
 • Да се съхранява на място недостъпно за деца.

Съдържа алерген: прополис

Прополис

Продуктът прополис, наречен още „пчелен клей”, представлява восъчна субстанция, създадена от пчелите, които смесват слюнката си с восък, вещества и прашец от различни растения. Пчелите го използват да запечатат пролуки в кошера за защита от натрапници, а понеже притежава антимикробни свойства, той ги пази и от патогени.

Множество проучвания показват използването на прополис като лекарство още от 300 г. пр.н.е., а днес той се прилага вътрешно и външно за облекчаване и лечение на много здравословни проблеми.

Какви лечебни свойства има?

Отделните съединения в прополиса според научни изследвания са над 300, като определящо е местоположението на кошера. Обикновено в прополиса има около 50% дървесни и растителни смоли, 30% пчелен восък, 5% прашец и 10% масла – етерични и ароматни.

Прополисът съдържа още и флавоноиди – вид антиоксиданти, различни витамини, микроелементи, аминокиселини, свободни мастни киселини и др.

Освен антиоксидантни лечебни свойства, той има и антивирусно, антибактериално, противовъзпалително и противогъбично действие. Съществуват доказателства, че отделни вещества в състава му може да имат и противораков ефект.

Благодарение на многото си положителни качества, прополисът е търсен натурален продукт за профилактика и лечение. Може да бъде приложен като капки, мехлем, тинктура, таблетки и др. Всеки продукт действа при специфични проблеми, в зависимост от индивидуалните характеристики на организма.

За какво помага тинктура от прополис?

Употребата на 30% спиртен извлек от пчелен клей е най-популярна. Може да се използва вътрешно, като капки за нос или за жабурене, включително и от деца над 4 г. при спазване на препоръчителната доза.

Прополисът е напълно естествен антибиотик, затова подпомага имунната система. Потенциалните приложения на капки от тинктурата могат да бъдат полезни при:

 • простудни заболявания;
 • ангина, хрема, херпес, пародонтоза и др. възпалителни заболявания на устната кухина;
 • хеликобактер пилори, язва на стомаха и др. стомашни заболявания;
 • възпалени стави;
 • заздравяване на рани и др.

Особено ефективен е прополисът при инфекции на дихателните пътища поради антимикробното си действие, като повлиява положително дори и при синузит.

Единственото противопоказание за прием на прополис е при свръхчувствителност към пчелни продукти. Затова е добре да се прави тест с малко прополис, преди да се използва локално като орална добавка или за жабурене, разреден с вода.