- Наличност: ДА
- Код на продукта: MH275
MATTISSON HEALTHSTYLE / BERKENSUIKER XYLITOL / КСИЛИТОЛ (БРЕЗОВА ЗАХАР) 400ГР
Ксилитол на Mattisson се извлича от европейска бреза и има около 70% от подслаждащата сила на обикновената захар.
Подобно на сорбитола и манитола, принадлежи към групата на полиолите (въглехидрати, характеризиращи се с ниска енергийна стойност). Брезовата захар има относително нисък гликемичен индекс. Това означава, че не повишава внезапно нивата на кръвната захар. Изглежда като традиционната захар. Вкусът му също е подобен, но има лек ментов привкус. Този продукт най-често се среща под формата на малки бели кристали, но се използва и в дъвки, освежаващи дъха бонбони и пасти за зъби.
Къде може да се открие ксилитол
Ксилитолът е естествено срещащо се вещество. Съдържа се основно в брезовата кора, откъдето най-често се добива, но може да се намери и в някои плодове - ягоди, сливи, малини, боровинки и круши. В малки количества се открива в царевицата и гъбите. Ксилитолът се произвежда и от човешкото тяло, но количеството е незначително.
Лечебни свойства на ксилитола
Ксилитолът е известен със своите положителни ефекти върху човешкото здраве и благополучие.
Тази съставка, наред с други вещества, е отговорна за увеличаването на усвояването на калций. Това засяга подобряването на костната плътност и намалява риска от остеопороза;
Брезовата захар може да помогне за възстановяване на киселинно-алкалния баланс на тялото и директно да инхибира растежа на дрожди и бактерии, които са вредни за здравето. Поради тази причина, ксилитолът често се въвежда в диетата на хора, които се борят с бактериални инфекции.
Ксилитол и диабет
Ксилитолът принадлежи към групата на захарните алкохоли (полиоли), които се характеризират с бавно усвояване в стомашно-чревния тракт. Техният метаболизъм се извършва с малка част от инсулин, което води до леко повишаване на нивата на кръвната захар. Ксилитолът има гликемичен индекс 7. За сравнение, бялата захар има гликемичен индекс 70. Следователно този продукт може лесно да се използва в диетата на хора, които се борят с диабет или инсулинова резистентност.
Употреба
Ксилитолът може успешно да замени бялата захар в кухнята. Идеален е за подслаждане на напитки и десерти, както и за всички видове печива и плодови консерви, тъй като е устойчив на високи температури. Брезовата захар не проявява никакви токсични свойства. Прекомерната консумация може да доведе до натрупване на газове в червата, да причини диария и болезнени коремни спазми. Тези симптоми са краткотрайни.
Съставки: 100% брезова захар/ксилитол.
Хранителни стойности: | (в 100 g) |
Енергия | 1000 kJ / 240 kCal |
Мазнини | 0 g |
Наситени мазнини | 0 g |
Въглехидрати | 99.8g |
Захари | 0.2 g |
Протеини | 0 g |
Фибри | 0 g |
Сол | 0.01 g |
Подходящо за вегани.
Подсладител, 400 g.
Дозировка и приложение
Приложение: Използва се в смутита, кисело мляко, закуски, напитки, сладолед и други десерти.
Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене.
Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца!
Годност и партида: маркирани на опаковката.