ПРОДУКТИ
Кошница

NATURAL FACTORS VITAMIN D3 / ВИТАМИН D3 1000 IU СОФТГЕЛ КАПС. Х360

NATURAL FACTORS VITAMIN D3 / ВИТАМИН D3 1000 IU СОФТГЕЛ КАПС. Х360
NATURAL FACTORS VITAMIN D3 / ВИТАМИН D3 1000 IU СОФТГЕЛ КАПС. Х360
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: N209
30.40лв.
Купи

NATURAL FACTORS VITAMIN D3 / ВИТАМИН D3 1000 IU СОФТГЕЛ КАПС. Х360

Още в първите си дни вече отшумяващата коронавирусна пандемия извади отново под светлината на прожекторите едно добре познато полезно за здравето вещество – витамин D. Причината за това се оказаха мощните му имуностимулиращи свойства, редом с факта, че вследствие на широката употреба на слънцезащитни средства и на някои други фактори, дефицитът му засяга впечатляващ процент от населението на развитите страни.

Какво представлява „слънчевият витамин“?

Витамин D е мастноразтворим витамин, който действа не само като хранително вещество, но и като хормон. Основната му биологична функция е да помага на тялото да усвоява минералите калций и фосфор и да регулира техните нива, което е от особено важно значение за здравето на костите и зъбите. Витамин D е необходим също така за абсорбирането на магнезий, което му отделя ключова роля в поддържането на енергийните нива и нормалната работа на мускулите и нервната система.  Освен това той подпомага имунната функция като инхибира производството на инфламаторни цитокини.

В природата съществува под няколко форми, само две от които имат биологично значение за човешкия организъм  - витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол). Първият се съдържа в малки количества в някои храни от растителен произход, а вторият – в животински продукти, и което е по-важно, може да се синтезира в долните слоеве на епидермиса под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Това му носи и популярното название „слънчевия витамин“.

Наложеното от съвременния начин на живот в повечето развити страни ограничено излагане на въздействието на Слънцето и масовата употреба на различни слънцезащитни средства обаче водят до нарастващ дефицит на витамина в тялото и налагат приемането му като хранителна добавка. Повечето специалисти препоръчват холекалциферола, тъй като повишава нивата на витамин D в организма повече от ергокалциферола и се задържа по-дълго в тялото.

Как витамин D3 допринася за поддържане и подобряване на човешкото здраве?

  • Съдейства за поддържане на здравето на костите и зъбите – Дефицитът на витамин D, особено при по-възрастните хора, повишава значително риска от фрактури предизвиква отслабване и омекване на костите. Това състояние се нарича остеомалация, дължи се на нарушения в минерализацията на костната тъкан и се характеризира с костни деформации, болки, схващания вследствие на понижени нива на калций в кръвта, мускулни спазми и зъбни проблеми. Недостигът на витамин D също така повишава риска от остеопороза.
  • Допринася за повишаване на имунитета – Установено е, че човешкото тяло се нуждае от достатъчни количества витамин D за правилното функциониране на противодействащите на патогените имунни клетки - Т клетките, В клетките, макрофагите и белите кръвни телца. Витаминът ограничава мащабите на възпалителните реакции в тялото и по този начин намалява риска от редица автоимунни състояния. Научно изследване, осъществено в 20 европейски държави показва обратна зависимост между нивата на витамин D и заболеваемостта от тежки респираторни инфекции.
  • Подпомага работата на сърдечно-съдовата система – Витамин D оказва благотворно въздействие върху сърцето, като допринася за поддържане на кръвното налягане в нормални граници и за ограничаване на възпалителните процеси. Установено е , че недостигът му може да доведе до хипертония, атеросклероза и хипертрофия на сърцето, тъй като той оказва влияние върху функцията на ендотела и клетките на кръвоносните съдове.

Поддържането на нормални нива на витамин D3 в организма намалява опасността от диабет, допринася за подобряване на когнитивните функции, паметта и настроението, може да подпомогне борбата с излишните килограми и  да забави процесите на стареене.

Съставки:В 1 капс.:Дн. доза:
Витамин D3 (холекалциферол)1000 IU/ 25 mg1000 IU/ 25 mg

Ленено масло органик, софтгел капсула (желатин, глицерин, пречистена вода).

Не съдържа: Изкуствени оцветители, консерванти, подсладители, млечни продукти, пшеница, глутен, дрожди, соя, яйца, риба, черупчести, сол, ядки и ГМО.

Хранителна добавка, 360 софтгел капсули.

Дозировка и приложение

Приложение: Допринася за нормалното състояние на костите и зъбите и за нормалната абсорбция на калций и фосфор.

Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене.  

Да не се превишава дневната препоръчителна доза

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 годишна възраст:

 По 1 софтгел капсула дневно.

Съхранение: На място, недостъпно за деца!

Годност и партида: Маркирани на етикета на опаковката.