ПРОДУКТИ
Кошница

Nature's Way Биотин Форте®х 60 таблетки

Nature's Way Биотин Форте®х 60 таблетки
Nature's Way Биотин Форте®х 60 таблетки
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: a9224
31.35лв.
Купи

Nature's Way Биотин Форте за коса, кожа и нокти

Биотинът, известен и като витамин В7, е водоразтворим витамин от група В, който изпълнява важна роля в метаболитните процеси, чрез които организмът превръща приетите с храната мазнини и въглехидрати в необходимата за нормалното му функциониране енергия. Той участва също така в клетъчния растеж и в синтеза на протеини.

Характерно за водоразтворимите витамини, каквито са тези от група В е, че тялото не може да ги съхранява под формата на запаси, тъй като неусвоените количества веднага биват отвеждани с урината. Това налага редовното им приемане, тъй като дефицитът на някое от тези вещества може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Добър източник на биотин са някои субпродукти (черен дроб, бъбреци, далак), яйчения жълтък, гъбите, соята и други.

Съвременните методи на земеделие и преработка обаче често водят до отклонения от естественото съдържание на полезни вещества в храните, което може да доведе до дефицит. Причина за недостиг на витамин В7 могат да бъдат и други фактори като прием на медикаменти, затрудняващи абсорбирането му, някои чревни проблеми, генетични разстройства и особености на хранителния режим.

 

Здравословни ефекти на биотина

Поддържа здравето на косата, ноктите и кожата – Витамин В7 играе важна роля в производството на кератин – един от най-здравите протеини в тялото и основен структурен елемент на кожата, косата и ноктите. Именно на това биотинът дължи и едно от популярните си названия – витамин Н, където Н идва от „Haar und Haut“ („коса и кожа“ на немски). Научни изследвания показват, че приемът му допринася за подобряване на хидратирането, мекотата и вида на кожата, съдейства за повишаване на здравината на косата и ноктите и ускорява растежа им.
Подпомага метаболизма – Биотинът е ключов фактор за функцията на редица ензими, които осъществяват превръщането на хранителните вещества в енергия. Той съдейства за синтеза на глюкоза от източници различни от въглехидратите, в производството на мастни киселини и в разграждането на някои много важни аминокиселини, сред които и левцина.
Стимулира клетъчния растеж – Една от основните функции на витамин В7 е свързана с регулиране на репликацията на ДНК. Той съдейства за правилното възпроизвеждане на генетичната информация във всяка клетка, особено в периоди на ускорено клетъчно делене като бременността. Това обуславя научно установения лек дефицит на витамина при сериозен процент от бъдещите майки и налага приемането му като добавка.
Освен това биотинът подпомага контрола на кръвната захар при страдащи от диабет тип 2, допринася за освобождаване от излишните килограми и съдейства за повишаване на енергията и на настроението.

 

Състав:

Съставки:    В 1/2 табл.:    Дн. доза:
Витамин С
(аскорбинова киселина)    50 mg    50 mg
Тиамин (витамин В1)    5 mg    5 mg
Рибофлавин (витамин В2)    5 mg    5 mg
Ниацин (ниацинамид)/ никотинамид    20 mg    20 mg
Витамин В6
(пиридоксин хидрохлорид)    12.5 mg    12.5 mg
Фолиева киселина
(от фолат 400 µg)

240 µg    240 µg
Витамин В12 (цианокобаламин)      5 µg    5 µg
Биотин    2500 µg    2500 µg
Пантотенова киселина
(калциев d-пантотенат)    5 mg    5 mg
Целулоза, натриева кроскармелоза, магнезиев стеарат, силициев диоксид,хипромелоза, глицерин.

 

Начин на употреба:

За възрастни над 18 г. По ½  таблетка дневно.