ПРОДУКТИ
Кошница

Nature's Way Витамин В100 Комплекс х 100 капсули

Nature's Way Витамин В100 Комплекс х 100 капсули
Nature's Way Витамин В100 Комплекс х 100 капсули
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: a9225
33.54лв.
Купи

Nature's Way Витамин В100 Комплекс за сърдечно-съдова и храносмилателна система

В тази хранителна добавка на марката Nature’s Way са включени всичките осем витамини от група В. Характерно за тях е, че са водоразтворими и за разлика от мастноразтворимите не могат да предизвикат хипервитаминоза, тъй като ненужното на организма се отвежда от отделителната система. В общия случай основните функции на тези важни органични съединения са свързани с преработването на хранителните вещества в енергия, но всеки от тях изпълнява важна роля и в други основни процеси в тялото.
 

Какво представляват витамините от група В?

Макар и обединени под едно общо наименование, тези вещества се различават съществено по своите структурни и функционални характеристики. Много често те се предлагат заедно, тъй като в редица случаи те се допълват, взаимно усилват действието си или някои улесняват абсорбцията на други. Част от тези витамини, са по-известни с други имена като биотин, ниацин, фолиева и пантотенова киселина.

Действие на витамините от група B

Витамин В1 – Нарича се още тиамин и е ключов фактор в метаболизма. Той съдейства за преработването на хранителните вещества в енергия и подпомага развитието и функцията на органи като мозъка и сърцето.
Витамин В2 – Това вещество, известно също така като рибофлавин, е основна предпоставка за осъществяването на множество важни ензимни реакции като активирането на други витамини.
Витамин В3 -  Като прекурсор на коензимите НАД и НАДФ ниацинът играе основна роля в клетъчния метаболизъм. Освен това той участва в предаването на нервните импулси и в репликацията и формирането на ДНК.
Витамин В5 – По известен е като пантотенова киселина. С участието си в синтеза на ацетил коензим А той подпомага производството на миелин, който има ключово значение за състоянието и функцията на нервните клетки.
Витамин В6 – Пиридоксинът, както е другото му название, участва като коензим в редица важни реакции, свързани с преобразуването на аминокиселините. Играе важна роля в синтеза на червени кръвни клетки и допринася за подобряване на имунитета.
Витамин В7 – Другото му име е биотин, а основните му функции са свързани с производството на мастни киселини и на глюкоза. Използва се от тялото и при трансформирането на ДНК секвенциите във функционални генетични продукти.
Витамин В9 – В естествен вид се нарича фолат, а синтетичната му форма, която се усвоява от тялото по-лесно, е известна като фолиева киселина. Има ключова роля за правилното развитие на плода, поради което се предписва на всички бременни.
Витамин В12 – В тази добавка е включен под формата на цианокобаламин. Представлява коензим, който подпомага клетъчния метаболизъм, нервната функция, формирането на ДНК и синтеза на червени кръвни телца.
 

Какви са здравословните ефекти на добавката В-100?

Природата се е погрижила човек да може да си осигури витамините от група В в достатъчни за нормалното функциониране на тялото си количества посредством разнообразно и балансирано хранене, но съществуват фактори, които понякога не позволяват това. Приемането на тези жизненоважни за човешкото здраве вещества като хранителна добавка е особено важно в някои определени случаи:

По време на бременност и кърмене – През този период редица процеси, включително метаболитните, протичат на по-висока скорост, тъй като става въпрос за изхранване на двама души. Особено значение имат последните два от изброените витамини. Дефицитът на фолиева киселина и витамин В12 може да стане причина за дефекти на невралната тръба и други вродени малформации, както и до усложнения по време на раждането.
При системен прием на някои лекарства – Съществуват лекарства, чиито редове прием може да предизвика недостиг на витамини от група В. Сред тях са инхибиторите на протонната помпа и някои други медикаменти срещу повишена киселинност на стомашния сок. Способността на тялото да усвоява В-витамини и най-вече В6, В12, фолиева и пантотенова киселина притежават и противозачатъчните средства.
С напредване на възрастта – Възрастовите промени в човешкия организъм се отразяват и на способността му да абсорбира някои вещества, какъвто е случаят с изключително важния за нервната функция витамин В12. Тъй като той играе основна роля за регулирането на настроението и за поддържане на когнитивните функции, редовното му приемане от съществено значение при по-възрастните.

 

 

 

Състав:

Съставки:    В 1 капс.:    Дн. доза:
Тиамин (В1)    100 mg    100 mg
Рибофлавин (В2)
(рибофлавин 5-фосфат)    
100 mg

100 mg

Ниацин (ниацинамид)    100 mg    
100 mg

Витамин B6 
(пиридоксин хидрохлорид)

50 mg    50 mg
Фолат
Осигуряващ фолиева киселина      666 µg               666 µg           
Витамин B12
(цианокобаламин)    400 µg    400 µg
Биотин    100 µg    100 µg
Пантотенова киселина  (d-калциев пантотенат)

100 µg    100 µg
Инозитол    100 mg    100 mg
Холин
(като холин битартарат)    25 mg    25 mg

Желатин (капсула), магнезиев стеарат, целулоза.

 

 

Начин на употреба:

За възрастни над 18 г.: По 1 капсула дневно, за предпочитане с храна.