ПРОДУКТИ
Кошница

Nature's Way Л-Теанин х 60 V капсули

Nature's Way Л-Теанин х 60 V капсули
НОВО
Nature's Way Л-Теанин х 60 V капсули
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: a9229
53.69лв.
Купи

Nature's Way Л-Теанин в подкрепа на когнитивността

Здравословните свойства на чая са известни на хората от дълбока древност и потвърдени от съвременната наука. Една от основните причини за това е съдържащата се в чаените листенца аминокиселина L-Теанин, която действа успокояващо, подпомага концентрацията и допринася за повишаване качеството на съня.
 

Какво представлява L-Теанинът?

L-Теанинът е структурен аналог на жизненоважните за човешкото здраве протеиногенни аминокиселини L-Глутамат и L-Глутамин от растителен произход. Тази аминокиселина се съдържа в най-големи количества в чая (Camellia sinensis) и в някои гъби. Смята се, че в храните, и най-вече в зеления чай, тя е източник на умами – ароматния плътен вкус, който се свързва с протеините в храната.

Учените, изучаващи умами, са достигнали до някои много интересни открития. Едно от тях е, че този „пети“ вкус съдейства за намаляване на риска от натрупване на излишни килограми. Той стимулира метаболизма и създава усещане за ситост, с което допринася за удължаване на времето до следващото хранене.

Най-важното свойство на L-Теанина обаче е способността му да действа релаксиращо, без да предизвиква сънливост. В съчетание с кофеина той подпомага когнитивните функции и същевременно ограничава повишаването на стойностите на кръвното налягане. Макар да няма седативно действие, L-Теанинът подобрява съня, като помага на мозъка да се отпусне.

 

Как действа L-Теанинът?

L-Теанинът подпомага релаксацията и повишава качеството на съня, като допринася за осъществяването на някои процеси в мозъка:

Повишава нивата на различни биохимикали с успокояващо действие в мозъка - L-Теанинът съдейства за повишаване на нивата на гама-аминомаслена киселина (GABA) и на хормоните серотонин и допамин. Тези биохимикали са известни като невротрансмитери и участват в регулирането на емоциите, настроението, концентрацията, вниманието и съня, а също така на апетита, енергията и някои когнитивни способности. Стимулирайки отделянето им, L-Теанинът подпомага отпускането и съня.
Понижава нивата на „възбуждащите“ съединения в мозъка – Растителната аминокиселина не само повишава концентрацията на биохимикалите с успокояващо действие, но и потиска производството на хормони, свързани със стреса и тревожността. По този начин L-Теанинът допринася и за ограничаване на свързаните с напредването на възрастта увреждания на мозъчните клетки.
Подпомагат активността на алфа вълните – Тези мозъчни вълни са активни по време, когато човек е отпуснат и спокоен, без да спи. Това състояние е характерно за периодите на медитация, на творческа дейност и на мечтание. Алфа вълните са характерни също така за REM-съня (сън с бързи движения на очите), известен още като бързовълнов сън. Оказва се, че L-Теанинът стимулира излъчването на алфа вълни, които подпомагат релаксацията, съсредоточаването и креативността. Това прави приема на тази растителна аминокиселина отличен вариант за хора, които искат да се насладят на релаксация през деня, без да се притесняват от евентуална сънливост или умора.

 

 

Състав:

Съставки:    В 2 капс.:    Дн. доза:

  • L-Теанин Suntheanine®    200 mg    400 mg

Целулоза, растителна капсула, магнезиев стеарат.

 

 

Начин на употреба:

За възрастни над 18 г.: По 2 капсули 1-2 пъти дневно.