ПРОДУКТИ
Кошница

Nature's Way Пантотенова киселина (витамин В5) х 100 капсули

Nature's Way Пантотенова киселина (витамин В5) х 100 капсули
НОВО
Nature's Way Пантотенова киселина (витамин В5) х 100 капсули
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: a9230
33.54лв.
Купи

Nature's Way Пантотенова киселина (витамин В5) за сърдечно-съдова и нервна система

Витамин В5, наричан още пантотенова киселина, изпълнява изключително важна роля за здравето и правилното функциониране на човешкия организъм. Той е необходим за образуването на червени кръвни телца и за нормалното протичане на процесите за получаване на енергия от хранителните вещества.
 

Какво представлява пантотеновата киселина?

Пантотеновата киселина е един от осемте незаменими за нормалното функциониране на човешкия организъм витамини от група В. Всички те участват в преобразуването на храната и по-конкретно на въглехидратите в „гориво“, тоест в глюкоза, която тялото използва за производството на енергия. Тези вещества участват и в метаболизма на мазнини и протеини, необходими са за здравето на кожата, косата, очите, черния дроб, както и за правилната работа на нервната система.

Освен в метаболитните процеси пантотеновата киселина играе изключително съществена роля в образуването на червените кръвни клетки, както и в производството на полови и свързани със стреса хормони в надбъбречната жлеза. Тя е много важна за здравето на стомашно-чревния тракт и помага на тялото да използва други витамини и най-вече витамин В2, известен още като рибофлавин. Понякога бива наричана и антистрес витамин.

Пантотенована киселина е необходима на организма за синтеза на холестерол. Един от нейните деривати, наречен пантетин, показва сериозен потенциал за понижаване на нивата на холестерол в кръвта.

 

Какви са здравословните ефекти на пантотеновата киселина?

Допринася за поддържане на сърдечното здраве – Високите нива на липиди в кръвта са един от основните рискови фактори за множество сърдечно-съдови заболявания. Научни изследвания показват, че пантотеновата киселина съдейства за намаляване на концентрацията на триглицериди и на „лошия“ LDL холестерол и същевременно допринася за повишаване на HDL холестерола. Установено е, че тя също така противодейства на отлагането на артериални плаки, с което ограничава риска от инфаркт и инсулт.
Стимулира производството на червени кръвни клетки – Една от най-важните функции на пантотеновата киселина е участието ѝ в синтеза на червените кръвни клетки, които осъществяват преноса на кислород в организма. Установено е, че витамин В5 стимулира производството на протеина хемоглобин, който се свързва с кислородните молекули, за да осъществи транспортирането им до клетките на различните тъкани и органи в тялото.
Поддържа здравословната функция на нервната система – Пантотеновата киселина е ключов фактор в синтеза на важно за нервната дейност органично съединение, наречено ацетилхолин. Това вещество изпълнява ролята на невротрансмитер, който прави възможно предаването на сигнали от мозъка до имунната система, сърцето, белите дробове, бъбреците, далака, черния дроб и други органи. Освен това ацетилхолинът участва в обмена на нервни импулси с мускулите, поради което дефицитът на витамин В5 може да доведе до увреждания на нервите и двигателни увреждания.
Подпомага мозъчната дейност – Витамин В5 участва в регулирането на невротрансмитерите и изпълнява основна роля в синтеза на ацетил коензим А – вещество, което съдейства за формирането на предпазващото нервните клетки съединение миелин. Така той поддържа нормалната мозъчна функция и помага на организма да се справя със стреса, тревожността и депресията.
Пантотеновата киселина оказва положително въздействие и върху кожата – тя ускорява възстановяването от рани и изгаряния, забавя стареенето и облекчава симптоми, свързани с екземи, ухапвания от насекоми и контакт с отровни растения. Витаминът също така подпомага имунната функция и помага при лечението на ревматоиден артрит, акне и някои други състояния.

 

 

Състав:

Съставки:    В 2 капс.:    Дн. доза:
Пантотенова киселина
(D-калциев пантотенат)    500 mg    500 mg
Калций 
(D-калциев пантотенат)    45 mg    45 mg
Целулоза, желатинова капсула, магнезиев стеарат.

 

 

Начин на употреба:

За възрастни над 18 г.: По 2 капсули дневно, за предпочитане по време или след хранене.