ПРОДУКТИ
Кошница

Nature's Way Фолат х 100 капсули

Nature's Way Фолат х 100 капсули
Nature's Way Фолат х 100 капсули
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: a9233
21.95лв.
Купи

Nature's Way Фолат при бременност

Макар да е по-известна с ключовата си роля за правилното развитие на плода в утробата на майката, фолиевата киселина има много по-широк спектър от здравословни ефекти. Този витамин от група В играе изключително важна роля за поддържане на здравето и нормалното функциониране на много органи и системи в човешкото тяло и недостигът му може да доведе до сериозни проблеми.
 

Какво представляват фолатът и фолиевата киселина?

Тези две съединения са форми на водоразтворимия витамин В9 - ключов фактор за редица важни процеси в тялото, включително за клетъчното деление и за репликацията и синтеза на ДНК. Веществото съдейства на организма и в усвояването на витамин В12, както и на редица важни аминокиселини.

Много често термините фолат и фолиева киселина се използват взаимозаменяемо, но между тях съществуват няколко разлики. Фолатът се среща естествено в различни храни – плодове, зеленчуци и варива, докато фолиевата киселина представлява негова синтетична форма, която се предлага като хранителна добавка или се използва за обогатяване на някои хранителни продукти – брашно, макаронени изделия, зърнени закуски, хляб и  ориз.

Установено е, че фолиевата киселина всъщност се усвоява от тялото по-добре, отколкото фолатът в хранителните продукти. Според едно от проведените научни изследвания нейната бионаличност е със 78% по-висока, от тази на естествената форма на витамин В9. Освен това тя е и много по-стабилна в организма в сравнение с фолата.

 

Какви са ползите от приемането на фолат и фолиева киселина?

Допринася за здравословното протичане на бременността – Заради участието си в синтеза на ДНК и в редица важни ензимни реакции, витамин В9 е ключов елемент от хранителния режим при бременност. Пред този период той е необходим на организма на майката дори в по-големи количества от обичайното, за да може плодът да се развива и расте правилно. Много специалисти препоръчват приемът му да започне дори още преди началото на бременността, за да се предотвратят вродени увреждания на детето. Един от най-известните ефекти на фолиевата киселина е да намали риска от дефекти на невралната тръба, които могат да се отразят на мозъка и гръбначния стълб.
Поддържа сърдечното здраве – Установено е, че приемът на фолиева киселина подпомага сърдечната функция и понижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Достатъчните количества витамин В9 се свързват с по-ниски нива на хомоцистеин – аминокиселина, която стимулира образуването на съсиреци, свиването и втвърдяването на артериите.
Подобрява когнитивната функция – Ниските нива на фолат и на други витамини от група В като В12 се свързват с деменцията и някои други невродегенеративни разстройства, свързани с напредването на възрастта. Научни изследвания показват, че редовният прием на фолиева киселина съдейства за подобряване на когнитивните способности и намалява риска от някои състояния като болестта на Алцхаймер.
Съдейства за повишаване здравината на костите – Освен върху сърдечно-съдовата система, хомоцистеинът оказва негативно въздействие и върху костното здраве. Оказва се, че повишените му нива потискат костния метаболизъм и могат да доведат до намаляване на минералната плътност на костите.

 

 

Състав:

 

 

Начин на употреба: