ПРОДУКТИ
Кошница

NUTRICOST L-ORNITHINE / Л-ОРНИТИН 500МГ КАПС. Х180

NUTRICOST L-ORNITHINE / Л-ОРНИТИН 500МГ КАПС. Х180
NUTRICOST L-ORNITHINE / Л-ОРНИТИН 500МГ КАПС. Х180
  • Наличност: ДА
  • Код на продукта: S125
58.00лв.
Купи

NUTRICOST L-ORNITHINE / Л-ОРНИТИН 500МГ КАПС. Х180

Тази аминокиселина не участва пряко в изграждането на протеини и не се счита за незаменима, тъй като човешкото тяло може да я произвежда само. Въпреки това обаче без нея животът е невъзможен, тъй като тя е ключов фактор в процеса на детоксикация на организма и по-конкретно в освобождаването от остатъчния азот в кръвта.

Какво представлява L-орнитинът?

Той е непротеиногенна аминокиселина, тоест не се използва в синтеза на протеини, която изпълнява ролята на посредник в цикъла на уреята, известен също така като орнитинов цикъл. Както и останалите важни за човека аминокиселини той съществува в две еднакви по химически състав форми с огледална структура – лява (L) и дясна (D), като обикновено билогично значение имат първите.

В цикъла на уреята орнитинът изпълнява ролята на катализатор. Той се свързва с веществото карбамоил фосфат, за чието получаване е необходим амоняк, до получаването на цитрулин. Следват още няколко химични реакции, крайният продукт от които са орнитин и урея. Уреята, известна още като карбамид, е органично съединение, което може да се отвежда от тялото чрез урината за отстраняване на излишния азот.

Освен в цикъла на уреята орнитинът изпълнява още няколко важни за нормалното функциониране на организма роли. Една от тях е производството на полиамини – органични съединения с висока концентрация в мозъка, чиито нива се понижават с напредване на възрастта. Аминокиселината участва в процеса под формата на ензима орнитин декарбоксилаза, чиито нива са маркер за някои видове ракови и бактериални заболявания.

Какви са ползите от приемането на L-орнитин?

  • Поддържа чернодробното здраве – L-орнитинът противодейства ефективно на механизмите на различни заболявания на черния дроб, включително остър и хроничен хепатит, стеатоза, жълтеница и цироза, които могат да доведат до нарушения в множество жизненоважни функции на организма. Аминокиселината ускорява процеса на производство на енергия в чернодробните клетки, като по този начин подпомага защитата и регенерацията на органа и съдейства за понижаване на нивата на амоняк в кръвта.

  • Подобрява ефективността при спортуване – Едно от най-разпространените приложения на L-орнитина е за подобряването на резултатността при активно спортуващи, най-вече бодибилдъри и тежкоатлети. Установено е, че приемът на аминокиселината съдейства за повишаване на аеробния капацитет и на мускулната сила. Освен това тя стимулира синтеза на растежния хормон, който изпълнява важна роля за мускулния растеж.
  • Подпомага възстановяването на тъканите - Инхибирайки разграждането на аминокиселини, L-орнитинът ускорява процесите на възстановяване на различни тъкани, включително на мускулите след тежки тренировки и на кожата при рани и изгаряния. Според учените този ефект се дължи на ролята на аминокиселината в производството на колаген – основния протеин в съединителната тъкан.
  • Облекчава симптомите на тревожност – Научно установено е, че приемът на L-орнитин подпомага контрола на тревожността. Според изследователите това е резултат от способността на аминокиселината да преминава кръвно-мозъчната бариера и да съдейства за понижаване на нивата на кортизол. Посредством този механизъм L-орнитинът допринася и за повишаване на качеството на съня.

Различни научни изследвания представят доказателства и за други полезни ефекти на L-орнитина – той може да съдейства за понижаване на кръвното налягане и за подобряване на превенцията на сърдечно-съдови заболявания, дължащи се на стеснени кръвоносни съдове, да намали риска от диабет тип 2, да подпомогне лечението на еректилна дисфункция, усложнения при бременност и периферна артериална болест.

Съставки:В 1 капс.:Дн. доза:
L-Орнитин
(Л-орнитин хидрохлорид)
 
500 mg500 mg

Оризово брашно, желатинова капсула, магнезиев стеарат (от растителен източник), стеаринова киселина (от растителен източник).

Не съдържа: Глутен, ГМО.

Хранителна добавка, 180 капсули.  

Дозировка и приложение

Приложение: Допринася за поддържане нормалното състояние на черния дроб.

Забележка: При бременност, кърмене или прием на медикаменти се консултирайте с лекар преди употреба. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна доза за дневен прием от продукта: За възрастни над 18 г.: По 1 капсула дневно, с поне 250 ml вода.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина.

Годност и партида: Маркирани на опаковката.